Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Egervin op de fles

EgervinDonderdag 22 juli 2010 - Het gemeentebestuur van de stad Eger heeft een openbare aanbesteding aangekondigd voor de verkoop van Integrált Borgazdaság Zrt., sinds twee jaar de opvolger van het bekende wijnbedrijf 'Egervin' door curator Ratis Kft. Op 2 augustus kan onder toezicht van een notaris iedereen die wil een bod uitbrengen op het bedrijf, de kelders, de inboedel en de nog aanwezige voorraden wijn.

 

De verkoop omvat het wijnhuis van 35.000 m2 inclusief de machines, RVS opslagtanks en 800 houten vaten. De enorme kelder van 13.000 m2 wordt getaxeerd op 503 miljoen HUF (€ 1,7 miljoen) en de inboedel op 445 miljoen HUF (€ 1,55 miljoen). Ook worden er grote delen van de nog aanwezige wijnvoorraad te koop aangeboden. Zo kunnen flessen van de jaargangen tussen 1968 en 1988, afhankelijk van de kwaliteit, tot 3750 HUF (€ 13,-) per fles worden gekocht. De minimale afname is dan wel 500 stuks.

Over de achtergronden van de aanbesteding van Egervin wil Zoltán Szűcs, curator van Ratis kft., niet veel kwijt. Wel laat hij weten dat er al vaker geprobeerd is om Egervin te verkopen. Het doel van deze verkoop nu is erop gericht om de crediteuren te kunnen betalen, aldus Szűcs. Volgens József Tarsoly, de Hegybíró (hoofdbestuurder van de regionale wijnbranche) is er in het verleden al over gesproken hoe de stad Eger het bedrijf zou kunnen kopen. Toen waren de condities daarvoor nog gunstig en werden plannen gemaakt om het bedrijf op te splitsen. Nu na drie seizoenen zonder noemenswaardige wijnproductie zijn de machines in slechte staat en is het maken van kwalitatief goede wijn niet meer mogelijk. "We zijn te laat nu, de stad is toen niet achter de producenten gaan staan. We kunnen nu beter gaan nadenken hoe we kunnen gaan investeren om er een grondstof verwerkend landbouwbedrijf van te maken".

Egervin werd in 1949 opgericht en was gedurende de laatste vier decennia niet alleen marktleider van de wijnregio Eger maar van heel Hongarije. Het bedrijf verwerkte jaarlijks 200.000 hectoliter wijn. Vanaf 2007 werd steeds minder wijn gemaakt maar nog wel opgeslagen en verkocht. Het was een van de grootste exporteurs van Hongarije. Hoeveel werknemers er op straat komen te staan is niet bekend.

>>>> Bron:  HEOL.hu

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije