Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse staat neemt schulden gemeenten over

Maandag 29 oktober 2012 - Van bijna 2000 Hongaarse gemeenten gaat de staat hun schulden gedeeltelijk of zelfs helemaal overnemen. Dat plan gaat de regering een bedrag van 612 miljard forint kosten. Dit maakte premier Orbán afgelopen weekend bekend op een bijeenkomst van de Fidesz. Op 7 november zal het kabinet verder over dit plan vergaderen.

Veel Hongaarse gemeenten hangen al jaren op de rand van de afgrond of zijn er zelfs al overheen. Bij het grootste gedeelte van de gemeenten (1673) met een bevolking van minder dan 5000 inwoners zal de totale schuld worden overgenomen, bij gemeenten boven de 5000 inwoners worden percentages gehanteerd afhankelijk van verschillende factoren, waaronder inkomsten uit locale belastingen en het aantal inwoners.

Tegelijk met de overname van schulden wil de regering ook een ander systeem van financiëring opzetten om nieuwe schulden in de toekomst te vermijden. 'Het redden van de locale besturen zal ze hun onafhankelijkheid weer teruggeven', aldus Orbán. 'Maar de staat zal enkel nog die projecten ondersteunen die goed zijn voor de ontwikkeling van de gemeenten en die moeten ook deels uit eigen kas gefinancierd worden.' Het ministerie van Economische Zaken liet weten dat de overname door de staat geen gevolgen heeft voor het begrotingstekort, omdat de gemeenteschulden daarin al meegerekend zijn.

   
>>>> bron:  diverse media

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije