Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wordt ie het, of wordt ie het niet?

mtybiljDonderdag 7 februari 2013 - 'Telkens als Matolcsy spreekt, daalt de forint in waarde.' Deze kop stond midden januari boven een artikel over de koers van de forint die maar slechter en slechter werd, en zelfs even over de grens van 300 forint versus 1 euro ging. De Hongaarse minister van Economische Zaken György Matolcsy ligt niet goed in de financiële wereld, niet nationaal en zeker niet internationaal. Als hij een uitspraak doet, reageert iedereen als door een bij gestoken.

Maar niet alleen zijn uitspraken over de forint, de rol van de Hongaarse Nationale Bank, het te voeren monetair beleid, in december en januari vaak gedaan in zijn column in weekblad Heti Válasz, zorgden voor een koersdaling, ook het feit dat hij misschien wel eens de nieuwe gouverneur kan gaan worden van de Nationale Bank, zorgt voor veel onrust.

Deze benoeming is nog niet zeker, premier Orbán houdt de kaken op elkaar en pas één dag voordat de huidige gouverneur András Simor op 3 maart vertrekt, zal hij bekend maken wie er benoemd is. Er zijn ook berichten dat naast Matolcsy als gouverneur er nog een tweetal heren bij komt zitten, zij liggen wat minder gevoelig in de financiële wereld en kunnen misschien de zaak in evenwicht houden. Maar niets is nog duidelijk. Enkel dat als Matolcsy weer iets zegt, of zijn naam genoemd wordt, de forint weer in waarde daalt. Leek de koers in de afgelopen twee weken stabiel te blijven, sinds een bericht begin deze week, zonder bronvermelding, dat Matolcsy toch de nieuwe gouverneur gaat worden, keldert die weer richting 300. Een duidelijk signaal dus, het is nu afwachten wat premier Orbán in de komende weken tot aan de benoeming van de nieuwe gouverneur nog recht kan breien.

>>>> Portfolio.hu - Whenever Matolcsy speaks, Hungary's forint weakens

>>>> Portfolio.hu - Hungary ruling party denies c.bank, Matolcsy appointment discussed

>>>> FreeHungary.hu - Hungary Matolcsy blames Roubini for Forint's fall

>>>> Portfolio.hu - Matolcsy as c.bank chief risks dangerous HUF weakening - RGE economist

 

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren.

 

>>>>  Redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije