Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kassa!

ksaMaandag 25 februari 2013 - Het kan goed zijn dat u dit jaar in Hongarije vanaf 1 mei tot ergens in de zomer wat langer in de rij voor de kassa moet staan, en dat u vaak mopperende, klungelende cassières bezig ziet met knopjes en stekkertjes en bonnen die maar niet uit de kassa willen rollen. Dat ligt dan niet aan hun onkunde, maar aan het nieuwe kassasysteem. Op 1 mei moeten alle Hongaarse ondernemingen die met een kassa werken, verplicht overstappen naar een systeem waardoor alle kassa's via internet rechtstreeks zijn aangesloten op de NAV, de Nationale Belasting en Accijns Administratie.

Minstens 100.000 ondernemingen moeten daarvoor nieuwe kassa's kopen. Het systeem had in januari al van start moeten gaan, maar om technische redenen werd dat uitgesteld. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken is de termijn van twee maanden, tot eind juni, bedoeld om iedereen de tijd te geven goed over te kunnen schakelen. Hij vermeldde er vorige week op televisie wel bij dat er nog niet genoeg nieuwe kassa's zijn, en dat hij er niet zeker van is of dat eind juni is opgelost.

Het nieuwe systeem is opgezet om het zwartgeldcircuit in Hongarije aan te pakken. Geen overbodige actie, want de zwarte handel is overal aanwezig. De omzetgegevens stromen met het nieuwe systeem, elk half uur worden de gegevens verstuurd, op gecontroleerde wijze naar de staat. Kassa! Om het bedrijfsleven een beetje tegemoet te komen, kan er, afhankelijk van de grootte van het bedrijf of organisatie en de hoeveelheid kassa's, subsidie voor de aanschaf worden aangevraagd. Kleine winkeliers, door de crisis nu al tot aan de nek in het water, die vanaf de zomer ook nog eens de omzet van tabakswaren gaan verliezen omdat er staatswinkels komen, zien de bui al hangen. Geen verkoop meer van onder de toonbank, ze kunnen de tent wel sluiten.

Meer details over het nieuwe systeem door de ICT Association of Hungary, Engelstalig:

>>>> IVSZ- Replacement of cash registers

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije