Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Minister Varga wil openheid en samenwerking

vargamDonderdag 14 maart 2013 - De nieuwe minister van Economische Zaken Mihály Varga wacht een zware taak. Als opvolger van György Matolcsy, die met zijn wel heel eigen stijl de financiële wereld tegen zich in het harnas jaagde, moet Varga nu zorgen dat er weer vertrouwen komt in de Hongaarse economie en in het financieel beleid.

Nog voor het aantreden van Matolcsy als nieuwe gouverneur van de Hongaarse Centrale Bank zakte de waarde van de forint al gestaag. Maar sinds het moment dat hij aan zijn nieuwe functie begon en meteen hervormingen doorvoerde, daalde de waarde van de forint nog verder tot ruim boven de 300 ten opzichte van de euro. Maar niet alleen Matolcsy en zijn daden zijn daarvoor de reden, in Europa en de VS wordt deze weken bezorgd gekeken naar de politieke perikelen in Hongarije omdat die niet alleen over aantasting van de democratie, de mensenrechten en het rechtssysteem gaan, maar ook omdat de gevolgen daarvan zichtbaar zullen zijn in de economie. Zonder rust en een helder beleid in Hongarije zal het toch al belabberde investeringsklimaat er niet beter op worden. Ook de uitspraak van premier Viktor Orbán dat 50% van de in Hongarije aanwezige banken eigenlijk in Hongaarse handen zou moeten komen, komt niet op het meest tactische moment. Oostenrijkse banken hebben echter al laten weten zich daarover niet al te ongerust te maken. Orbán heeft dat wel vaker gezegd, maar er nooit daadwerkelijk actie in ondernomen.

Varga zegt in ieder geval dat zijn werk gebaseerd zal zijn op openheid, dialoog en samenwerking en dat hij zal proberen stabiliteit te brengen en het vertrouwen te versterken. Of hij daartoe in staat zal zijn, hangt sterk af van zijn partijgenoten Viktor Orbán en György Matolcsy. Zo lang die twee, niet bekend om openheid en wil tot dialoog en samenwerking, aan de touwtjes trekken, is Varga slechts een marionet.

>>>> BBJ-MTI - Varga vows to boost confidence and stability in economy

>>>> Portfolio.hu - Constitutional worries and their market impact in Hungary

>>>> Portfolio.hu - Intesa Sanpaolo CEO calls Hungarian financial sector "nightmare"

 

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren.

>>>> Redactie HV

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije