Szijjártó de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

szj-1-klVrijdag 26 september 2014 - De jonge politicus Péter Szijjártó (geboren 1978) is de nieuwe Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Economische Betrekkingen. Hij volgt Tibor Navracsics op die voor zeer korte tijd de functie als Buitenlandminister vervulde, na het vertrek van János Martony in het voorjaar, en nu Europees commissaris voor Onderwijs en Jeugdzaken in Brussel wordt.

Péter Szijjártó begon zijn politieke carriere in 1998 als actief lid bij Fidelitas (de jongerentak van Fidesz) werd al snel de vice-voorzitter daarvan en loopt nu ook al een aardig tijdje mee in de volwassenenploeg van premier Viktor Orbán. Hij werd in 2010, toen de Fidesz haar vorige regering vormde, de persoonlijk woorvoerder van de premier, in 2012 werd hij staatsecretaris voor Buitenlandse Handelsbetrekkingen en nu is hij dus officieel beëdigd door president János Ader als minister voor Buitenlandse Zaken én Buitenlandse Economische Betrekkingen.

Dat laatste wordt er extra bij vermeld en dat is niet voor niets. Als staatssecretaris, rechtstreeks onder leiding van premier Orbán, heeft hij duidelijk laten zien dat het de Hongaarse regering met betrekking tot het buitenlandbeleid ernst is om vooral de economische banden met andere, voornamelijk oosterse en meestal ook niet al te democratische landen te versterken. In de periode als staatssecretaris opende hij de ene na de andere buitenlandse handelspost, tekende hij contracten met buitenlandse bedrijven en werden strategische samenwerkingen opgezet. 

Net als Orbán zingt Szijjártó graag het mantra van 'Hongarije is de motor van de economie in Centraal-Europa'. Die focus op een sterke economie draagt hij ook zeker met verve uit, maar het is de vraag of deze bijna 36-jarige, niet al te soepel in de omgang bekend staande politicus ook als diplomaat op andere terreinen in het buitenlandbeleid goed zal functioneren. Een Ministerie van Buitenlandse Zaken is er, hoewel het een belangrijke taak is, namelijk niet alleen maar om economische betrekkingen op te bouwen of te onderhouden. Tijdens een vergadering van de Verenigde Naties moet je ook je zegje kunnen doen over iets als pak 'm beet de mensenrechten. Op kritische vragen deze week van de Hongaarse pers over andere zaken dan de economie probeerde Szijjártó die te ontwijken of hij boog die vragen om zodat hij het weer over de economische succesverhalen kon hebben. Deze benoeming tot minister geeft aan dat premier Orbán waarschijnlijk liever zijn trouwste gezant de wereld in stuurt, dan dat hij iemand zijn land laat vertegenwoordigden die de dialoog weet te voeren en dus van mening zou kunnen veranderen en met andere Buitenlandministers, buiten Orbán om, misschien zelfs wel tot andere conclusies komt. 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije