Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Aankoop Ybl Villa door MNB kost miljoenen

Yblvil-klMaandag 15 december 2014 - De Hongaarse Nationale Bank (MNB) heeft onlangs een zeer duur pand in Boedapest, de Ybl Villa, aangekocht. Althans, niet de MNB als zodanig legde het geld op tafel (11,2 miljoen euro) maar een dit jaar door deze bank zelf opgerichte en goed gefinancierde stichting. Deze Stichting Pallas Athéné Domus Animae (PADA) moet volgens de website van de MNB onder meer helpen bij het richting geven aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De grote villa (ook wel Lónyay villa of Hatvany villa genoemd) werd door architect Miklós Ybl in 1870 ontworpen voor graaf Menyhért Lónyay die toen minister van Financiën was en daarna een paar jaar premier van Hongarije. Miklós Ybl ontwierp in die jaren ook de er niet ver vandaan liggende Várkert Bazár. Vanuit de villa die tegen de burchtheuvel aan werd gebouwd is het panorama op de Donau en Pest adembenemend. In 1923 kwam het pand in bezit van Ferenc Hatvany die er de grootste particuliere kunstcollectie van Hongarije verzamelde. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het verwoest door de bombardementen. Investeerder Botond Bognár kocht het stuk grond in 1996 over van de familie Hatvany, tijdens het communisme was het eigendom niet genationaliseerd, en hij begon met de herbouw van de villa, maar tijdens de crisis kwam daaraan een einde en de bouw is tot nu toe nog steeds niet afgerond. 

Yblvil3In de villa komt een op de banksector gericht onderwijscentrum en het zal dienen als locatie voor bijeenkomsten. Waarom dat juist op deze peperdure plek moet gebeuren, ook nog eens niet goed met het openbaarvervoer of de auto te bereiken, is de vraag. Het past wel in het plaatje van de staat om het burchtkwartier onderdeel te maken van haar regeringsactiviteiten. In het iets verderop liggende voormalige Karmelietenklooster, lange tijd het vaste huis van het Nationaal Danstheater dat naar Millenáris verhuisde, gaat premier Viktor Orbán zijn werkpaleis opzetten. In 2016 moet dat op de nationale feestdag '15 maart' officieel geopend worden (tegen die tijd wil de regering ook een aantal ministeries naar provinciesteden laten verhuizen*). Orbán wordt dan de directe buurman van president János Áder die in het ernaast gelegen Sándor Palota zijn werkzaamheden verricht en ontvangsten houdt. Zowel de president als de premier lopen straks voor een speech over de economische groei en bloei van het land dan net zo gemakkelijk eventjes binnen bij de Ybl villa. Uiteindelijk moet ook het Koninklijk Paleis, waarin Sissy ooit rondwandelde, ruimte geven aan representatieve regeringsevenementen en ook aan nog wat culturele activiteiten. Wanneer dat precies gaat gebeuren is niet duidelijk, maar de geldverslindende plannen krijgen meer en meer vorm. De er nu gevestigde Nationale Széchenyi Biblioteek, de Hongaarse Nationale Galerie en waarschijnlijk ook het Historisch Museum van Boedapest moeten ervoor verhuizen.  

Tijdens de verschillende demonstraties die in Hongarije deze week plaatsvinden is de aankoop van deze villa een van de tientallen items waartegen geprotesteerd wordt. Hoe kan het, aldus de demonstranten, dat er zoveel armoe is in Hongarije en dat de staat toch zoveel geld besteedt aan deze kostbare onzin? Een minder prestigieus gebouw voldoet immers toch ook om jonge economen en bankemployees te trainen? Een paar straten verder heeft de Stichting PADA ook nog een ander, iets goedkoper, pand (het voormalig stadhuis van Buda) aangekocht. Ook daarin wordt een soortgelijk onderwijs- en trainingscentrum voor de financiele sector, maar dan Engelstalig, gevestigd. Eerder dit jaar kocht de MNB al twee andere miljoenen euro's kostende panden aan.

* Er bestaan plannen om sommige ministeries naar provinciesteden te laten verhuizen. Mogelijk verhuist in maart 2016 het Ministerie van Defensie naar Székésfehérvár, vertrekt Landbouw naar Debrecen en gaat Plattelandsontwikkeling naar Kecskemét. De noodzaak ervan is onduidelijk.

>>>> Tom de Smet
>>>> Bron: diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije