Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Regionale luchthavens in ontwikkeling in Hongarije

Woensdag 24 september 2008 - Op verschillende plaatsen in Hongarije wordt geprobeerd de voormalige Hongaarse- of Sovjet luchtmachtbases te ontwikkelen voor de burgerluchtvaart om de industriële ontwikkeling van de regio of de groei van het aantal toeristen te bevorderen. Voor de ontwikkeling is niet elk terrein geschikt, hoewel er overal wel een hoofdweg in de buurt ligt is vooral de aansluiting op het landelijke autosnelwegennet onontbeerlijk. Verder is de vraag naar luchthavens voor toeristen beperkt tot de regio’s rond het Balatonmeer en Budapest.

Hongarije heeft op dit moment drie luchthavens, naast de nationale luchthaven Budapest-Ferihegy zijn dit Debrecen Airport en FlyBalaton in Sármellék.

Op dit moment maken diverse plaatsen plannen om tussen 2010 en 2012 luchthavens te openen. Van de geplande ontwikkelingen is die van Alba Airport in Börgönd bij Székesfehérvár het meest kansrijk. Dit omdat het terrein dichtbij de hoofdinfrastructuur (autosnelweg M7) ligt en Budapest daardoor snel bereikbaar is. Het lijkt er volgens de nu bekend zijnde gegevens op dat met een relatief lage investering hier een regionale luchthaven voor low-cost maatschappijen kan worden ontwikkeld die als de prijzen laag blijven kan rekenen op aanzienlijke aantallen reizigers. Het bedrijf dat investeert in het vliegveld rekent op een investering van 25 miljard forint en de opening staat gepland in 2010.

Vijfenveertig kilometer ten westen van Börgönd wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de voormalige Sovjet-basis in Szentkirályszabadja bij de stad Veszprém. Met het vergunningentraject gaat het hier de goede kant op, maar er is gerekend buiten de inwoners van het nabijgelegen Balatonalmádi die vrezen voor het vliegtuiglawaai. Ook dit vliegveld mikt op low-cost luchtvaarmaatschappijen en gaat volgens de laatste plannen open in 2010.


Grotere kaart weergeven

>>>> Auteur:  Allard Wiersma

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije