Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Recepten uit de Noord Hongaarse zigeunerkeuken

Recepten uit de Noord Hongaarse zigeunerkeukenMaandag 9 maart 2009 - Tijdens zijn onderzoekingstochten in het Hongarije van de jaren negentig deed Kees Bakker ook veel zigeunerdorpen in het noorden van Hongarije aan. Daar in het dorp Fulokércs ontmoette hij Ágnes Horváth, een vrouw die nog precies zo kookte als haar moeder, oma en de generaties daarvoor. Samen met Ágnes tekende hij de recepten uit de Hongaarse zigeunerkeuken op. Recepten die zo elementair zijn als het leven van de zigeuners op het platteland zelf. Vanuit een beperkt assortiment aan voedingsmiddelen, aardappelen, bonen, kool, wortel, meel, eieren, melk en weinig vlees wordt toch een gevarieerd menu samengesteld waarin natuurlijke smaken vooropstaan.

 

Voor onze huidige smaak te sober misschien, maar deze recepten geven wel een prachtig, haast cultureel antropologisch,Bundás Kenyér / Wentelteefjesoverzicht van de oude Hongaarse zigeunerkeuken, die hoewel ze verschilt van de boerenkeuken, die meer nieuwe producten en andere recepten toeliet, het dichtstbij de levenswijze komt van hoe er op het Hongaarse platteland door arme boeren en zigeuners werd en zelfs nog wordt gegeten.

Het is zeker geen glossy kookboek, waarin gelikte foto's met glanzende appels en pruimen op bruine keramieke schalen. Maar een goed tijdsdocument is het wel, net zo eenvoudig vormgegeven als de inhoud waarom het draait. Met simpele zwart-wit kindertekeningen ter illustratie is zo een stuk van de Hongaarse zigeunercultuur en haar geschiedenis vastgelegd door Kees Bakker en de Stichting Steunfonds Hongaarse Zigeuners.

>>>> Jaar van uitgifte: 1997
>>>> Uitvoering: Ringband
>>>> Formaat: A4
>>>> Aantal pagina's:
115
>>>> Bestellen hier

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije