• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nieuwe wetten & regels voor laatste kwartaal

rendrkontrol.jpgDonderdag 1 oktober 2009 - Om de drie maanden gebeurt het weer in Hongarije: nieuwe wetten en regels, voor onder meer het verkeer, worden ingevoerd. Dat kunnen belangrijke wetten zijn of gewoon kleine regeltjes en voorschriften die gelden voor elke inwoner en bezoeker van Hongarije. De eerste dag van oktober is elk jaar weer goed voor een lawine aan veranderingen. Hongarije Vandaag pikt er een aantal uit.

VERKEER

Lampjes

Vanaf vandaag is het niet meer verplicht om reservelampjes in de auto te hebben. "Uiteraard betekent dit niet dat men met slechte verlichting of onverlicht op de openbare weg mag verkeren", aldus een woordvoerder van de regering. Tot op heden was dit altijd een succesnummer voor de politie. Bij controle van voertuigen bleek het ontbreken van de lampenset de achilleshiel van veel chauffeurs en dus goed voor boetes. Overigens, in veel moderne auto's kan men zelf niet of nauwelijks zelf ampen verwisselen en moet dit in een werkplaats gebeuren. Dit maakt het hebben van een doos vol reservelampjes volledig overbodig!

Verbanddoos

Ook de verplichte verbanddoos in de auto, in dit geval de houdbaarheidsdatum van de doos, is aan nieuwe regels toe. Een controlerende agent kijkt niet meer naar de houdbaarheidsdatum van de doos, maar naar die van de inhoud ervan. Tot gisteren moest bij het overschrijden van de houdbaarheidsdatum de hele doos verwisseld worden, nu hoeft alleen dat rolletje verband of jodiumampulletje verwisseld te worden waarvan deze datum verstreken is. Scheelt aanzienlijk in de kosten.

Vignet

Het vierdagen vignet voor de Hongaarse autobaan wordt goedkoper. Voor personenwagens gaat het tarief van 1530 HUF(€ 5,70) naar 1170 HUF (€ 4,35), voor motorrijders wordt de prijs, net als in de lente, 585 HUF (€ 2,20). Deze tarieven gelden zeker tot 1 januari 2010.

Winterbanden

Binnenkort is het ook weer tijd voor de winterbanden en sneeuwkettingen. In Hongarije en diverse buurlanden is het verplicht om sneeuwkettingen bij u te hebben. Het gebruik van winterbanden is niet alleen aan te raden maar veelal verplicht in de diverse landen.

BOUWVERGUNNING

Ook op het gebied van bouwvergunningen verandert ook het een en ander. Vanaf 1 oktober hoeven we niet de vreselijke gang naar het gemeentehuis meer te gaan als we een hek willen plaatsen, een alarm aansluiten of een tijdelijk podium willen opbouwen. Hier hebben we dus géén bouwvergunning meer voor nodig. Voor de rest wordt het ook allemaal wat gemakkelijker volgens de nieuwe regelgeving. Het afgeven voor bouwvergunningen wordt versneld. Zo moet binnen 45 dagen, voor bijvoorbeeld de bouw van een woonhuis, de vergunning op de deurmat liggen. Voor goedgekeurde prefab-huizen wordt dit zelfs 22 dagen.

 

Dit zijn veranderingen die ook voor Nederlandse en Vlaamse lezers van belang kunnen zijn. Verder wijst Hongarije Vandaag u erop dat er veranderingen komen op andere gebieden zoals bijvoorbeeld de Wet tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld en de Registratie op de zogenaamde "ügyfelkapu" ("klantenpoort"), de website van Hongaarse overheden waarop van alles te regelen valt (alleen voor Hongaars sprekenden.....).

Hongarije Vandaag houdt u op de hoogte wanneer er weer een zondvloed aan nieuwe regels en wetten over ons heen zal komen: namelijk op 1 januari 2010.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije