• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bajnai: onderzoek Israëlische vliegtuigen boven Hongarije

Isr.gulfstreamMaandag 22 maart 2010 - Niemand kan eigenlijk precies zeggen waarom vorige week twee Israëlische Gulfstream vliegtuigen over Boedapest vlogen, waarom het ministerie van Defensie daarvan niet op de hoogte was en waarom op dezelfde dag dat de Israëlische vliegtuigen via Turkije, Bulgarije en Roemenie het Hongaarse luchtruim in vlogen tegelijkertijd op straat in Boedapest een Syrische man in zijn auto is doodgeschoten. Iedereen speculeert en iedereen geeft zijn of haar eigen versie over het waarom.

Premier Gordon Bajnai heeft een officieel onderzoek aangekondigd om de verschillende versies van het verhaal te onderzoeken. Zo snel mogelijk moet dat onderzoek zijn afgerond. Vorige week vlogen namelijk twee Israëlische vliegtuigen, waarvan gezegd wordt dat ze alle technische middelen aan boord hebben voor spionageactiviteiten, boven luchthaven Ferihegy. Het zou gaan om een normale routine trainingsvlucht, die aangemeld en goedgekeurd was door het NKH (Hongaarse Nationale Transport Authoriteit). Toch blijkt het Ministerie van Defensie er niet van op de hoogte te zijn geweest, en daarom vroeg Minister van Defensie Imre Szekeres snel om een onderzoek.

Szekeres sprak hierover een dag nadat in de Hongaarse krant Magyar Nemzet een bericht was geplaatst over de vluchten boven Hongarije. De Israelische Ambassadeur, Aliza Bin-Noun heeft aan persbureau MTI laten weten dat die vluchten eerder ook al hebben plaats gevonden, ook met toestemming van NKH en dat het zelfde ook bij het Bulgaarse Varna is gedaan. Ze merkte daarbij nog op dat geen toeval is dat het bericht in Magyar Nemzet kwam, en dat er vijanden van Israel achter het artikel zouden kunnen zitten. Op Duna TV zei ze: „ Ik wil de zaak helder krijgen, en ik vraag me af of het feit dat de extreem-rechtse pers er zo een opgeblazen item van maken, vlak voor de aanstaande verkiezingen, een extra motief zou kunnen zijn,"

Zowel de Israëlische, Arabische en Bulgaarse media, kwamen vrijwel als eerste met het nieuws naar buiten. De Israëlische Yeshiva World News website vroeg zich af of het niet een 'Ander Dubai?' was. Ook Hongaarse en niet-rechtse pers, zoals de krant Népszabadság vraagt zich of Israël niet gewoon probeert om Iran te laten zien hoever en hoe snel ze kunnen komen met hun vliegtuigen, Boedapest ligt veel verder van Israël af dan van Iran. Ook zou volgens Népszabadság, afgezien van de moord diezelfde dag, het goed mogelijk zijn dat Israël vliegtuigen naar Hongarije stuurde om inlichtingen te verzamelen.

De Hongaarse politie heeft trouwens vrij snel bevestigd dat de moord op de Syrische man van 52 jaar oud, met een Hongaars- Syrische nationaliteit,  niet in verband staat met de vliegtuigen diezelfde dag boven Boedapest.

>>>> TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije