• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Overstroming Donau, maandag 10 juni

bparvVolgens een persverklaring van premier Orbán zijn tot en met maandagmorgen 10 juni rond de 1500 mensen geevacueerd. Het waterpeil van de Donau in Boedapest bereikte zondagnacht-maandagmorgen met 889 centimeter het hoogste punt.

Vanaf dinsdagmiddag 4 juni is voor een groot gebied in Hongarije de noodtoestand van kracht in verband met de overstroming van de Donau. De noodtoestand werd door premier Orbán afgekondigd na een spoedoverleg met het landelijk coördinatieteam, verschillende ministers en andere betrokken partijen. De noodtoestand is gedurende twee weken van kracht voor de provincies Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest en de stadswijken van Boedapest die aan de Donau grenzen. 

De waterstand in de noordwestelijke provincies is echter al aan het zakken. Of de noodtoestand daar wordt opgeheven is nog niet bekend, volgens de berichten wordt maandag 10 juni daar een besluit over genomen. Wel is voor een aantal gebieden stroomafwaarts richting het zuiden, in provincies zoals Fejér, Tolna, Bács-Kiskun en Baranya, de noodtoestand nu ook ingesteld.

>>>> Bron: diverse media

Nederlandstalige sites met dagelijkes updates over de ontwikkelingen: 

> Voor Hongarije: Facebook Weerstation Cikó

> Voor Boedapest: Szia Budapest

 

Overzicht video's van de overstroming:

09 juni > Hongarije Nieuwsblad 

Nog meer video's op ATV.hu:

10 juni > Legfrissebb videói az árvízről

 

Engelstalige persberichten van de regering:

10 juni > Monday's flood efforts will concentrate on areas south of Budapest

08 juni > Flood defence efforts on schedule

06 juni > The peak forecast in all critical locations exceeds the highest water level ever measured in Hungary

 

Vorige week: 

Duizenden soldaten en vrijwilligers zijn langs de Donau bezig om met zandzakken het water tegen te houden. Langs de oevers in Szentendre is een gloednieuwe mobiele dam opgebouwd. Door de nu geldende noodtoestand kunnen er in de komende tijd minstens 8000 soldaten worden ingezet. Op de achtergrond staan rond de 16.000 mensen klaar bij onder meer het leger, de politie en de burgerbescherming.

Het waterpeil in de westelijke provincies zal verder stijgen want vanuit Oostenrijk komt er nog meer water aan. Een deel van de wegen op de kades langs de Donau was al afgesloten, vanaf dinsdagavond worden ze allemaal over de hele lengte afgesloten voor verkeer. Aan het begin van deze week werd gemeld dat de Donau in Boedapest het hoogste peil, 875 centimeter, in het weekend zou bereiken. Donderdag werd bekend gemaakt dat dat volgende week maandag gaat gebeuren. Ook kan het waterpeil nog verder stijgen dan deze week is voorspeld. 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije