• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Otto von Habsburg is niet meer

HabsburgMaandag 4 juli 2011 - Op 98-jarige leeftijd is Otto von Habsburg-Lotharingen, de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije, maandag thuis in het Duitse Pöcking overleden.
             
 

Von Habsburg werd in 1912, twee jaar voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, geboren. Zijn vader keizer Karel I leidde de Habsburgse monarchie tussen 1916 en 1918. De familie ging daarna in ballingschap in Zwitserland. Ook woonde de familie onder meer in Spanje en Belgiё, in Leuven behaalde Otto von Habsburg zijn doctoraat politicologie. Hij was officieel troonopvolger, maar hij deed afstand van de Oostenrijkse troon in 1961.

Von Habsburg was voor de EPP Group lid van het Europees Parlement en erevoorzitter van de Pan-Europese Unie. Hij was ook betrokken bij de  Pan Europese picknick in 1989 op de Oostenrijks-Hongaarse grens, een van de belangrijke gebeurtenissen in die tijd die de deuren van Oost naar West hebben opengezet.

Overigens wordt het hart van Otto van Habsburg, volgens traditie van de Habsburgers, apart van zijn lichaam begraven. Otto koos ervoor om zijn hart in Hongarije, in de abdij van Pannonhalma te laten bijzetten. Waarom hij juist voor Hongarije en voor Pannonhalma koos is helemaal bekend, wel was Otto opgenomen als lid van de Benedictijner Studentenverbond van Pannonhalma. Het requiem en de begrafenis vinden plaats in Wenen op 16 juli, op 17 juli is er ook een requiem in de Szent István Bazilika in Boedapest waarna het hart van Otto in Pannonhalma wordt bijgezet.

Meer over alle plechtigheden rond het overlijden van Otto van Habsburg kunt u lezen in het Duits op. Otto von Habsburg.org

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije