• Home
  • Overigen
  • Nederlandse Club Hongarije

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Winterfeest in Fót, een prachtdag!

fpalinka.jpgVrijdag 19 februari 2010 - Met een goed glas pálinka in de mik moet je toch wel beginnen aan zo'n gebeurtenis, of eigenlijk zelfs een glas of twee, drie! Dan kun je veel meer verdragen. Want het was toch even wennen om op de vroege ochtend buiten op de betonnen vloer een dood varken te zien liggen die speciaal voor onze lunch gestorven was.

Althans, dat gold zeker voor een groot deel van de gasten die naar het Winterfeest van de Nederlandse Club naar Fót kwamen om daar voor het eerst een goede Hongaarse wintertraditie mee te maken: een disznóvágás* met disznótor*. Maar een beetje pálinka in de maag doet wonderen. Het nog warme varken, geblakerd door het afbranden door de twee slachtmannen, was ineens niet meer zo heel eng. En wat bleek, een aantal vrouwen kwamen met mooie verhalen hoe het bij hen in het dorp in Zeeland ook zo ging, de dapperste mannen waren uitgelaten vrolijk omdat ze eindelijk dit eens van dichtbij mee konden maken, de kinderen genoten van de life biologieles en de bangerds die bleven gezellig op een klein afstandje elkaar vermaken. Wat zeg ik, iedereen vermaakte elkaar, het was gewoon een goed en gezellig feest. Want dat was waar deze dag natuurlijk ook voor bedoeld was. Midden in de winter, buiten in de sneeuw of binnen bij de houtkachel met je drijfnatte koude voeten, samen praten, lachen, spelletjes doen, paardrijden, - schaatsen kon net niet - maar lekker spannend over het zachte ijs lopen dat kon wel. En dan niet te vergeten het lekkere eten, met dank aan de slagers, de kokin en Tamás en zijn medewerkers van Tó Vendéglő, erg goede wijn, warme chocolade melk, een prettig muziekje gespeeld door Viktor en vooral heerlijk van binnen naar buiten in de sneeuw rennen en van buiten weer naar binnen zonder dat je schoenen uit hoefden.

Sjoelen Foto: Louise van der MeijjEen beetje gegruweld is er natuurlijk wel. Voor de eerste keer in je leven dampende organen - met bijgaand de specifieke geurervaring - uit een opengesneden varken zien golven, dat blijft je bij. Maar met een goed ontbijt in de maag en daarna steeds weer een ander deel van het lieve varken op het bord en dan weer naar buiten om paard te rijden of een potje te sjoelen, iedereen kwam echt dichter bij dat waar het in het leven toch om draait: een goed gezelschap in een goede omgeving met goed eten en drinken. Wat willen we nog meer. Volgend jaar weer!

* Disnóvágás = varkensslacht

* Disznótor = feestelijke maaltijd met tradionele varkensvleesgerechten

De foto's hieronder en bij de inleiding zijn gemaakt door John van de Velde die geheel toevallig, maar niet heus, vanuit Nederland op bezoek was bij Nederlandse vrienden in Boedapest. 

fvarken.jpg fvarken1.jpg
fmeer.jpg fsneeuw.jpg
fvarkenbranden.jpg fvarkenbranden1.jpg
fpauldochters.jpg fkinderenfotomaken.jpg
fdarm2.jpg fdarm3.jpg
friet1.jpg fpaard.jpg
fvleesbak.jpg fslagerknoflook.jpg
fdarm1.jpg fslagerblaas.jpg
fkruiden.jpg fmengen.jpg
fslagers2.jpg fworst.jpg

 

>>>> Door:  Tom de Smet
>>>> Foto's:  John van de Velde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije