Varen, varen! Hier moet u zijn!

sinterklaas_008abcZaterdag 4 december 2010 - Met de licht besneeuwde Gellért heuvel op de achtergrond en tientallen verklede pietjes aan de kant, heeft de Sint vandaag een uitstekend ontvangst in Boedapest. "Varen, varen! Hier moet u zijn!", galmt er over de Donau en er wordt flink gewapperd met Nederlandse vlaggetjes. De brede rivier geeft de boot van Sinterklaas de gelegenheid om met een ruime bocht aan te meren aan de kade van het Vigadó tér.

asint6-aIn een grote stoet lopen de geschminkte Nederlanders en geïntegreerde Hongaren met de Sint en zijn pieten richting het Intercontinental Hotel. De Nederlandse invasie wordt daar ook door een enkele toerist opgemerkt; "This looks like a circus, let's get out of here." Sinterklaas krijgt in het hotel een welkomstwoord van de ambassadeur Robert Milders, die daarop een ambtsketting van de Sint mag ontvangen als 'burgemeester-van-de-kinderen-van-Boedapest'.

Het feest kan pas echt beginnen wanneer, onder begeleiding van pianomuziek, 'Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht' wordt ingeluid. De moderne "Beemer-Piet" zou geen echte Piet zijn als dit allemaal vlekkeloos zou verlopen: een enkel paasliedje passeert ook de revue. Een mooi pakjesfestijn volgt. Het lijkt erop dat onze kinderen niets te kort komen hier op deze belangrijke feestdag. Bovendien heeft Sinterklaas beloofd volgend jaar weer naar Boedapest te komen: zelfde plaats, zelfde tijd!

>>>> door:  Jitske Wadman
>>>> foto's:  Linda van Amersfoort & Jitske Wadman

 

sinterklaas_008abc-1 sinterklaas_020-a
aSint1-a sinterklaas_027-a
aSint2-ab aSint3-ab

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije