• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse studenten op stage in Emmen

emmen1Donderdag 18 november 2010 - In 2009 begon de nauwe samenwerking tussen de in 1973 opgerichte Rotary Club Emmen en de Károli-universiteit in Boedapest. Door deze samenwerking krijgen elk jaar één of twee studenten de mogelijkheid om enkele maanden in Emmen door te brengen, bij Nederlandse bedrijven te werken en zo nuttige ervaringen op te doen.

In het kader van dit programma hebben in de afgelopen jaren drie studenten Nederlands aan de Károli-universiteit het stadje Emmen bezocht, Csilla Nyíri, Orsolya Ács en Ágnes Szekeres. Tijdens de gesprekken die ik met hen voerde, hebben zij mijn vragen, die veel aangename herinneringen bij hen opriepen, graag beantwoord. Ze kijken alledrie terug op een plezierig en leerzaam verblijf in Nederland.

Werkervaringen

EmmenAgnesDe eerste twee studenten, Csilla en Orsolya, brachten vanaf oktober 2009 vier maanden grotendeels bij Nederlandse gastgezinnen door. Ágnes volgde hen in april 2010 en logeerde vier maanden lang in een hotel. Ze hadden dus alledrie de tijd om met de Nederlandse gewoontes kennis te maken.

Csilla liep stage bij het projectbureau Atalanta van de gemeente Emmen, Orsolya bij het Dierenpark Emmen en Ágnes heeft zowel in Hotel Emmen gewerkt als bij het plaatselijke toeristische informatiebureau (Tourist Info Emmen - zie foto). Zij kregen niet alleen administratieve taken, maar voerden ook meer praktische werkzaamheden uit. Ágnes schreef rapporten over haar werkbezoeken en vertaalde een website naar het Engels, Csilla en Orsolya notuleerden bijeenkomsten en stelden presentaties samen. Ter afsluiting van het programma gaven ze over hun stageopdracht zowel een schriftelijk verslag uit en gaven zij daarover een presentatie.

Toen ik bij hen informeerde naar de collega's en de werksfeer, vertelden zij alledrie dat ze erg lieve, behulpzame en attente medewerkers om zich heen hebben gehad. Ze zijn van oordeel dat ze tijdens hun stage hebben geleerd onafhankelijk en zelfbewust op te treden, en dat hun vaardigheid om deel te nemen aan groepsprojecten is versterkt.

Facultatieve programma's, opvallende Nederlandse kenmerken

De Hongaarse stagiaires hebben in Nederland uiteraard niet alleen gewerkt, maar ook veel uitstapjes gemaakt, werkbezoeken afgelegd en aan andere activiteiten deelgenomen. Uitstapjes waren onder meer die naar Madurodam, de Keukenhof, de Tweede Kamer, pretparken, musea en literaire avonden.

Op mijn vraag wat hen in Nederland in het bijzonder opviel, kreeg ik van Orsolya en Csilla de volgende antwoorden: de optimistische en open instelling van de Nederlanders, de vrije opvoeding van kinderen, de zelfstandigheid in het werk, de groene kleur van het gras, de grote hoeveelheid groente bij de maaltijden, de koude slaapkamers (omdat het zo gezond is), het belang dat binnen het gezin gehecht wordt aan het gezamenlijk avondeten en natuurlijk, niet te vergeten, de lange mannen!

Initiatiefnemer en sponsoren

Vanaf het begin van de samenwerking coördineert Rotary-lid Jan Hulsegge het uitwisselingsprogramma. Volgens de studenten is hij zeer behulpzaam, veelzijdig en stimulerend en kent hij bovendien Hongarije heel goed. Schooldirecteur Wytse Bouma zorgde voor onderdak, Bert de Gijs regelde de werkplaatsen en Ton Duivenvoorden de stage in Hotel Emmen en die bij Tourist Info Emmen en zijn collega's Karin Mulders en Diana Sijbring. Docenten Júlia Albert en Réka Eszenyi van de Károli Universiteit organiseren en ondersteunen het project vanuit Hongarije.

Orsolya, Csilla en Ágnes zijn al deze mensen zeer dankbaar omdat zij ervoor hebben gezorgd dat ze in Nederland hun stage konden lopen. Hopelijk mag binnenkort de volgende gelukkige student naar Nederland vertrekken om in Emmen stage te lopen en daar in het onderwijs nieuwe ervaringen opdoen.

>>>> Door:  Krisztina Soós
>>>> Rotary Emmen steunt Hongaarse autisten 
IMG_0498 IMG_6106n
Csilla en Orsolya Links: Jan Hulsegge

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije