• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Programma voor kinderen met diabetes op school

diabetespennenVrijdag 17 juni 2011 - In september vorig jaar heeft een school in Boedapest een uniek programma voor kinderen met diabetes geïntroduceerd: de kinderen met diabetes zitten in dezelfde klas als de gezonde kinderen, maar genieten toch van speciale zorg en begeleiding.
               
              

'Niet het prikje doet het meeste pijn, maar dat ik niet met schoolreisjes mee kan gaan.'

Kinderen met diabetes willen niet anders zijn; zij willen graag op school eten en zomaar met klasgenootjes kunnen spelen en aan sport doen, of meegaan op schoolkamp of schoolreisjes. Dit is echter op de meeste onderwijsinstellingen onvoorstelbaar en onmogelijk. Ouders van diabeteskinderen moeten hun kind altijd in de gaten houden, moeders zeggen vaak hun baan op om hun schoolgaande kind te kunnen begeleiden. Maar ook voor de leerkrachten en begeleiders op school is de zorg voor en opleiding van diabeteskinderen een uitdaging. Dr. Katalin Szörényi, directeur van deze stichtingsschool, Gyermekház Általános Iskola, neemt deze uitdaging graag aan.

Judit Gonda, de 'moeder' van dit schoolprogramma, die ook vanaf haar tienjarige leeftijd insuline gebruikt, vertelde het volgende over de doelstellingen van dit project, en wat de school aan families met diabetici te bieden heeft.

Overzicht van het programma

De grondpijlers van het vergoedingsvrije programma zijn: insulinebehandeling, speciale diëten en levenswijzevoorschriften.Kinderen met diabetes leven volgens een streng rooster, dat veel van hen vergt. Zij moeten leren hoe ze hun bloedsuiker kunnen meten, hoe ze uitrekenen hoeveel insuline ze moeten spuiten, en hoe ze zich met insulineinjecteren. Kortom: ze moeten leren voor zichzelf te zorgen tijdens schooltijd. Aangezien dat niet van kinderen tussen de 6 en 10 jaar kan worden verwacht, kunnen ze daarbij op deze school op begrip en begeleiding van de leerkrachten rekenen. De leerkrachten en begeleiders krijgen adviezen over wat zij kunnen en moeten doen voor kinderen met diabetes; zij weten wat de verschijnselen van een hypo (te lage bloedsuikerspiegel) zijn, en hoe zij in geval van coma moeten optreden. Op de school is een vaste kinderdiabetesverpleegkundige werkzaam en worden ook kinderartsen en diabeteszorgverleners ingeschakeld. De school beschikt over voldoende diabeteshulpmiddelen.

Broodtrommeltjes van thuis of eten in de kantine met klasgenoten?

diabetesschoolbijgebIn de schoolkantine kan tussen twee menu's worden gekozen. . Het diabetesmenu bestaat uit gerechten die speciaal voor diabetici zijn samengesteld en gekookt. De omvang van de porties wordt bovendien voor elk kind afzonderlijk berekend en bepaald door de verpleegkundige. Omdat het voor diabetici erg belangrijk is dat zij regelmatig eten en drinken, en daarbij de juiste hoeveelheden tot zich nemen, heeft dat hier prioriteit. Tijdens de les eten of drinken is niet verboden.

Sporten of niet sporten?

Regelmatige lichaamsbeweging is heel belangrijk om de bloedglucosespiegel stabiel te houden; sporten en bewegen verbeteren de stofwisseling en verlagen de hoge bloedsuikerspiegel. Sport draagt ertoe bij dat latere complicaties van suikerziekte worden voorkomen. Op de school wordt er ook op gelet dat de leerlingen voor het sporten hun bloedsuikerspiegel meten, en zo nodig insuline spuiten of iets eten. De dagelijkse gymlessen vinden altijd op hetzelfde tijdstip plaats en hebben een afwisselend programma: de ene dag gymnastiek, de andere yoga, de daaropvolgende balspelletjes. Er worden ook speciale preventieve oefeningen uitgevoerd, zoals oefeningen om de bloedsomloop te stimuleren.

Omgaan met stress en andere problemen van tieners

Kinderen met diabetes krijgen te maken met problemen die zij op die jonge leeftijd vaak moeilijk kunnen verwerken: het oplossen van conflicten, het omgaan met stress (stress verhoogt de bloedglucosespiegel), het aanvaarden van de suikerziekte, het nakomen van de grondregels van het dieet en het toedienen van insuline op een leeftijd dat zij daar weerstand tegen ontwikkelen. Tieners willen gezond lijken voor anderen, en niet anders zijn dan anderen.

Op de school van mevrouw Szörényi zitten minder kinderen in een klas dan op andere scholen, en bovendien ondersteunt een psycholoog de kinderen met problemen. De volgende twee voorbeelden geven een indruk van deze bijzondere ondersteuning: de leerlingen krijgen aan het begin van hun studie geen cijfers om stress te vermijden; de jongeren krijgen speciale voorlichting over roken, drugs, alcohol en 's nachts uitgaan.

diabetesvrVoor zover de initiatiefneemster en oprichtster Judit Gonda (foto) weet, bestaat er in heel Europa nog geen ander soortgelijk pogramma, dus zij zijn pioniers op dit gebied. Als mensen ervaringen willen delen, of vragen over het programma hebben, zou Judit deze graag via de redactie van Hongarije Vandaag willen ontvangen.

De school verwelkomt alle kinderen die ervoor in aanmerking komen, en biedt hun de mogelijkheid samen met hun broers en zussen, onder deskundige begeleiding een zo 'gewoon' mogelijk leven te leiden.

 

>>>>  Gyermekház Általános Iskola, Sport és Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola
 1046 Budapest, Lakkozó utca 1-5.
 Gyermekhaz.hu (Hongaarstalig)
>>>>  Door: Krisztina Soós

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije