• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Behoud de Finoegristiek en teken de petitie!

fhVrijdag 14 december 2012 - Eind november werd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bekend gemaakt dat het vanaf september 2013 niet meer mogelijk is om er Hongaars, Fins, Deens of Noors te studeren. Deze studies worden geschrapt. De afdelingen Finoegristiek en Scandinavistiek hebben daarom een petitie opgezet om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor het behoud van het Hongaars en Fins aan de RUG.

De RUG is de enige universiteit in Nederland die een academische opleiding Hongaarse taal en cultuur aanbiedt. Buiten de Finoegrische landen, zijn er naast Groningen slechts vijf Europese universiteiten, waar een leerstoel Finoegristiek bestaat. Nederland beschikt dus over een unieke opleiding, kennis en expertise.

Hanneke Boode, promovendus bij de afdeling Finoegrische Talen en Culturen: 'Onze studentenaantallen mogen dan misschien wel klein zijn (tussen de 7 à 10 per jaar), zowel het onderwijs als het onderzoek door de medewerkers van de vakgroep wordt internationaal zeer hoog aangeschreven. Veel literaire vertalingen van bijvoorbeeld Márai, Nádás en Esterházy zijn het werk van onze alumni.'

'Toch heeft het Faculteitsbestuur Letteren enkele weken geleden drastische bezuinigingsmaatregelen bekend gemaakt', aldus Boode. 'Per september 2013 zullen Hongaars, Fins, Deens en Noors uit het curriculum van het recent opgerichte (september 2012!) programma 'Europese talen en Culturen' worden geschrapt. Dit betekent dat er in Nederland geen academici meer worden opgeleid die een brug kunnen slaan tussen deze landen, academici die over een gedegen kennis beschikken van taal, cultuur, literatuur en geschiedenis.'

Bent u het ook oneens met de beslissingen van het bestuur? Teken dan hier de petitie Save Languages in Groningen!

>>>> Lees ook het bericht van Prof. Cornelius Hasselblatt, Finoegrische Talen en Culturen: Behoud de Finoegristiek!

>>>> TransferMagazine.nl - 'Internationalisering? Ja, als het maar geen cent kost'

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije