Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Donsplukken levende ganzen nog niet voorbij

ganzenhv.jpgDinsdag 8 december 2009 - De steeds weer terugkerende negatieve publiciteit over het donsplukken van levende ganzen heeft er voor gezorgd dat een aantal Hongaarse ganzenfokkers beterschap hebben beloofd. Een hogere welzijnstandaard voor de ganzen is in het vooruitzicht gesteld en er wordt opgehouden met plukken van levende ganzen. Onder meer omdat IKEA eind deze zomer beloofd heeft geen dons meer af te nemen van zulke fokkers, is dat proces versneld.

 

Miljoenen ganzen in de wereld worden levend geplukt voor hun dons. Met het plukken van ganzen is op zich niets vreemds, het wordt al honderden jaren elke lente gedaan. Wanneer de ganzen in de lente ruien, wordt het zachte dons met de hand verwijderd. Het plukken gebeurt nu helaas massaal. De 'Veerbrigades' plukken in enkele uren duizenden ganzen kaal. Resultaat is dat de ganzen pijn lijden, gestresst raken en een hoog aantal dode dieren te betreuren valt. Wonden worden ter plekke, zonder verdoving, gehecht.
Het plukken van levende ganzen is verboden in de Europese Unie. Ondanks dit verbod wordt er in diverse landen nog flink op los geplukt. Naast Hongarije en Polen bijvoorbeeld ook in Duitsland. Afgelopen zomer werd vlakbij Hamburg een farm ontdekt waar honderden ganzen systematisch door een plukmachine heen werden gejaagd. Metalen schijven trokken de veren uit de gillende ganzen. Vluchtende dieren werden weer richting de machine geschopt. Vele dieren raakten zwaar gewond of gingen dood. Kaal. Deze farm is na het verschijnen van de videobeelden op internet door de autoriteiten gesloten. De eigenaar is het verboden om nog dieren te houden en hij krijgt een hoge boete.

Het Nederlandse televisieprogragramma Vroege Vogels heeft in de aflevering van 24 november dit jaar, van deze kaalpluk een pittig issue gemaakt. Zij trokken ook naar Den Haag om aandacht te vragen voor deze zaak. Minister Verburg van Landbouw verklaarde in een kort interview, in de herhalings-aflevering van 1 december, de zaak weer eens aan te gaan zwengelen bij haar Hongaarse collega József Gráf.

Toch is er ook goed nieuws te melden. Op de website van de Hongaarse afdeling van de 4 Pfoten, een van origine Oostenrijkse dierenbeschermingsgroep, wordt melding gemaakt van de vooruitgang die is geboekt bij de grootste ganzenfarms in Hongarije. Pannon Lúd, al eerder in opspraak over de methodes van vetmesten voor de productie van ganzenlever - Foie Gras -, is op de meeste van hun farms met het plukken van levende beesten gestopt. Ook Tranzit Ker (Goldenfood) is volgens de website gestopt met deze vorm van donsproductie. Beide bedrijven hebben een contract getekend met dierenbeschermers waarin is opgenomen dat dierenbeschermingsorganisaties het recht hebben om de productiefarms onverwacht te kunnen bezoeken. Het bedrijf Hungarovid heeft, aldus de website, het contract verbroken. Bij diverse controles bleken de plukpraktijken gewoon door te zijn gegaan.

De afnemers van ganzen worden opgeroepen allert te zijn en enkel van diervriendelijke productiebedrijven af te nemen. Hongaarse en Poolse bedrijven blijven namelijk goedkoop ganzenvlees, een bijproduct van ganzenlever en ganzendons, leveren aan retailketens als Aldi en Edeka. De bedrijven Kaufland en REWE Austria hebben hun leveranciers het plukken van levende dieren verboden.

>>>> Door:  Jenő Nagy
>>>> NL Viervoeters  Ganzenpluk artikelen

 

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije