• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nieuw boek Maria Ballendux-Bogyay in voorjaar 2010

leven_en_werken_met_hongaren2.jpgZondag 13 december 2009 - Volgend jaar rond april/mei verschijnt bij KIT Publishers BV in Amsterdam het nieuwe boek van Maria Ballendux-Bogyay: Leven en werken met Hongaren. Deze uitgave is de tweede herziene en uitgebreide versie van de in 1998 verschenen en inmiddels uitverkochte publicatie Hongaars-Nederlandse bespiegelingen.

Wat voor land is Hongarije eigenlijk? Is er een typisch Hongaars gedrag waar je rekening mee moet houden als je met Hongaren te maken krijgt? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als typisch Hongaars?

De auteur laat Nederlanders kennismaken met Hongaarse gewoontes, aardigheden en eigenaardigheden. Aandacht wordt ook besteed aan de cultuurhistorische achtergronden van de typisch Hongaarse karaktertrekken. Omdat Nederlanders beter met Hongaren kunnen omgaan als ze begrijpen hoe anderen over hun eigen manieren van doen denken, houdt het boek de Nederlanders ook een spiegel voor.

Naast praktische aanwijzingen neemt de historie van het land een belangrijke plaats in in dit boek. Wil men een land immers begrijpen, dan is kennis van zijn geschiedenis van groot belang. Het verleden heeft een grote invloed op de mentaliteit van de inwoners van een land. Zeker in Hongarije, waar de geschiedenis nog altijd een essentieel element van het Hongaarse leven is.

Deze tweede herziene uitgave werd met enkele nieuwe hoofdstukken aangevuld. Het ene hoofdstuk behandelt (in chronologische volgorde) belangrijke Hongaarse gebeurtenissen tussen 1945 en 2009. Een ander hoofdstuk legt aan de hand van cases uit, waar de Nederlanders in hun contacten met Hongaren op moeten letten. Bijzondere nadruk wordt daarbij gelegd op de Hongaars-Nederlandse zakencultuur. Juist in de zakenwereld is het van belang te weten hoe de ander in elkaar steekt. Daarom is er ook een extra hoofdstuk over do's & dont's.

Met Leven en werken met Hongaren geeft de auteur de Nederlanders "een culturele gebruiksaanwijzing" van de Hongaren in handen. Het is geschreven voor hen die met Hongaren te maken krijgen in het kader van culturele, sociale of zakelijke contacten. Het is ook verplichte lectuur voor de Nederlanders die meer van Hongarije en de Hongaren willen weten dan enkel van poesta en goulash, dat ze beroemde componisten hebben en dat zij bekend staan om hun melancholische aanleg.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije