Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Buitenlandse studenten sleutel voor gezondheid van Hongaarse universiteiten

szegedegyetem.jpgZaterdag 9 januari 2010 - Universiteiten en hogescholen buiten de stad Boedapest bereiden zich voor op een daling van het aantal Hongaarse studenten. Hun hoop op overleven is er op gericht om meer studenten uit het buitenland aan te trekken, zo viel afgelopen maandag in de Népszabadság te lezen. De krant schreef dat het al lange tijd algemeen bekend is dat er een overaanbod is aan instellingen voor hoger onderwijs in Hongarije.

Politici zoals Lájos Bokros, voormalig minister van Financiën, hebben gepleit voor radicale bezuinigingen, met het argument dat de kostbare financiële middelen moeten worden gekanaliseerd naar de grote universiteiten toe en dat de anderen moeten worden opgeheven. Maar vorige regeringen schrokken telkens terug van ingrijpende bezuinigingen. In plaats daarvan wordt steeds voorkeur gegeven aan directe middelen te verstrekken aan beter presterende universiteiten, aldus de krant.

Universiteiten en hogescholen in steden zoals Szeged, Miskolc, Eger en Nyíregyháza verschaffen werkgelegenheid aan duizenden plaatselijke inwoners, door de voorzieningen waarvan studenten gebruik maken. Als het aantal studenten daalt en universiteiten daardoor gedwongen worden te sluiten, zal dit de lokale economieën schaden, schreef de krant, daarbij verwijzend naar een studie van adviesbureau AAM.

Buitenlandse studenten zijn een zegen omdat voor elke tien betalende studenten twee banen op de universiteit indirect worden gefinancierd. Hun uitgaven voor eten, drinken en voorzieningen is ook belangrijk. Hongaarse studenten aan de universiteiten van Debrecen en Szeged geven 40.000 forint (150 euro) per maand uit voor de lokale voorzieningen, terwijl internationale studenten tussen de 140.000 en 180.000 forint uitgeven.

Echter, om meer internationale studenten aan te trekken naar Hongarije, moeten universiteiten meer vakken in het Engels bieden en moeter er meer slaapplaatsen beschikbaar komen op de campussen, volgens de studie. Bovendien belanden Aziatische studenten vaak in de Tsjechische Republiek, Roemenië en Slovenië in plaats van in Hongarije als gevolg van de daar eenvoudiger procedures voor het aanvragen van een visum, aldus Népszabadság.

>>>> Bron: MTI

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije