• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Goudmijn project Roemenië, Hongarije niet blij

rosia-montana-bogdan-maran2.jpgZaterdag 27 februari 2010 - Ruim tien jaar geleden lekte op 30 januari 2000 in het noord Roemeense Baia Mare (Hongaars: Nagybánya) vanuit een goudmijn 100.000 kubieke meter met cyanide verontreinigd water over het land. De dam waarachter dat water opgeslagen had moeten blijven liggen, barste en zo stroomde het gif naar de rivier Lăpuş en verder naar de Somes en kwam het uiteindelijk in de Tisza en later in de Donau terecht. In Hongarije en voormalig Joegoslavië stierven door deze vervuiling grote hoeveelheden vis en was het water niet meer te gebruiken door de langs de rivieren wonende bevolking.  

meerval.jpgHongarije heeft daarom nog steeds slechte herinneringen aan die ramp, veroorzaakt door het Roemeens-Australische bedrijf Aurul, waarvan het Australische deel tot het mijnbedrijf Esmeralda behoorde. Hongarije eiste toen 100.000 dollar schadevergoeding. Dat was ook waarschijnlijk de reden dat de Hongaarse ambassadeur in Boekarest zich enigzins ondiplomatiek heeft uitgelaten op een onlangs gehouden persconferentie. Ambassadeur Oszkár Fűzes reageerde op de vraag over wat Hongarije denkt over het nieuwe Gold Mining Project in Rosia Montana, west Roemenië, vrij uitgesproken: „Nee, nee, nee, in geen geval! Zelfs als ze ons vertellen dat het werkt in Canada of Zuid-Patagonië, zijn we het er niet mee eens. Maar, het is natuurlijk een beslissing voor de Roemeense regering om te nemen."

De nieuwe goudmijn in Rosia Montana (RMGC) is voor 80% in handen van het Canadese Gabriel Resources, de Roemeense staat bezit 19,3% en de rest is in handen van andere aandeelhouders. De Roemeense minister van Milieu, László Borbély, deelde aan de voorstanders van het project tijdens een vergadering mee dat de autoriteiten heel voorzichtig moeten zijn met de goedkeuring van het Rosia Montana goudmijn project, verwijzend naar de ramp tien jaar geleden en de milieuproblemen die het kan gaan veroorzaken.

Lees ook:
>>>>  Rosia Montana
>>>>  NRC Archief
>>>>  Rapport REC
>>>>  TdS

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije