Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Samenwerking Hongarije, Oekraïne en Tilburg!

singning_the_cca_mukachevairfanklein.gifDonderdag 11 maart 2010 - Economische ontwikkeling en het verminderen van de hoge werkloosheid. Gezondheidszorg en humanitaire hulp. Kennisvergroting en gemeentelijke samenwerking. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen in de samenwerking die is ontstaan tussen drie partners: NEEKA - Nyírmeggyes (Hongarije), NEEKA - Mukachévo (Oekraïne)) en het OEC (Oost Europa Centrum) - Tilburg (Nederland). Op 28 september 2009 is daartoe een formele overeenkomst getekend.

the_mayors_of_uahua.jpgDe reden van de nauwe relatie tussen Nyírmeggyes en Mukachévo is de verbondenheid tussen de twee burgemeesters van beide steden en omdat beide gemeenten al een langdurige relatie hebben van meer dan honderd jaar. Een relatie die dateert uit de tijd dat deze regio nog deel uit maakte van het Hongarije tot vóór het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Centraal in de economische ontwikkeling staat het industriepark van Nyirmeggyes en de toekomstige infrastructurele ontwikkelingen die grote kansen bieden voor ondernemers. Zeker gezien de enorme potentiele afzetmark als Oekraïne meer aansluiting vindt bij de Europese Unie. Een onderwijsprogramma zal worden gerealiseerd om ondernemers, managers en werknemers hun beroeps- en taalvaardigheden te helpen verbeteren en meer professioneel in de internationale en mondiale markt te kunnen opereren. Een belangrijk onderdeel van het project is de bewustwording voor de bescherming van het milieu. Denk daarbij aan afvalbeheer, recycling, biomassa, schone energie. De ‘Investment and Trade Development Agency' van Hongarije (ITDH) levert hieraan haar bijdrage.

visit_in_the_refugee_camp_in_mukacheva2.jpgVanuit humanitair en sociaal oogpunt is de samenwerking gericht op de verbetering van de gezondheidszorg, waaronder het verzamelen in Nederland van materialen voor de gezondheidszorg, vooral voor de vluchtelingen in Oekraïne en mensen in nood in de gehele regio. Het eerste concrete resultaat was een pilot transport van goederen vanuit Nederland naar Hongarije en Oekraïne in december 2009. Scholing en training van gezondheidswerkers zal daarna ook volgen.
Belangrijk is ook de beoogde gezamenlijke stedenband van Nyirmeggyes en Mukachévo met één of meer Nederlandse gemeenten. In dit verband krijgt het project ondersteuning van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en de Hongaarse ambassade in Nederland.
Gedurende de komende jaren zal de samenwerking zeker haar vruchten af gaan werpen ten behoeve van de burgers in deze regio.

Uitgebreide informatie over het Humanitaire en Gezondheidsproject kunt u vinden in: SURYA

>>>> Meer info: Mw. Adrienn Ujfalussi - Hongaars, Engels: algemene informatie
>>>> Contact: E-mail: - Telefoon: +31-6-42521369

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije