• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaars pensioen, gevolgen nog onduidelijk

a-pensioen-aDonderdag 16 december 2010 - Deze week heeft het Hongaarse parlement de wet aangenomen die volgend jaar een eind gaat maken aan het functioneren van de privé-pensioenfondsen. De regering Orbán wil het geld dat in dit soort van pensioenfondsen is belegd via staatspensioenfondsen terug laten stromen in de begroting van 2011.

Op het allerlaatste moment zijn er in het wetsvoorstel toch nog wel wat veranderingen aangebracht, waaronder de door de EU gevraagde schriftelijke belofte om winst op beleggingen door personen in zijn geheel belastingvrij uit te keren.

Wie zich veiliger voelt bij de privé-pensioenfondsen zal zich voor 28 februari 2011 moeten melden bij een van de regionale kantoren van de staatspensioenfondsen (Regiónális Nyugdíjpénztár Igazgatóság). In eigen persoon moet je naar zo een kantoor gaan en daar laten weten niet naar het staatspensioenfonds over te willen stappen. Als alle drie miljoen leden van particuliere fondsen tegelijkertijd en masse besluiten om niet over te stappen naar het staatspensioenfonds, dan kunnen er nog lange rijen komen voor de loketten komen te staan.

De privé-pensioenfondsen zitten zelf met de handen in het haar wat betreft de voorlichting. Wat is het juiste advies dat zij hun leden kunnen geven? Blijven of weggaan? Wat gaat er in de toekomst gebeuren? Niemand die het weet. Premier Orbán weet het natuurlijk wel, volgens hem is het het beste om over te stappen. Want, zo liet hij in een brief aan alle Hongaarse gepensioneerden weten: "Het geld is nu in handen van speculanten en zakenmensen".

In het algemeen geldt dat zij die binnen twee tot drie jaar met pensioen gaan er het beste aan doen bij hun eigen pensioenfonds te blijven, maar ook zij die verwachten binnenkort te overlijden. Als er boven modaal verdiend is en rond de 5-6 miljoen forint bij elkaar gespaard werd, geeft ING het advies te blijven. Immers, de privé-pensioenen zijn overerfbaar, de staatspensioenen niet. Als men ervoor kiest om bij de eigen pensioenfondsen te blijven, dan kan men vanaf volgend jaar december (!) 10% van het bruto salaris overboeken naar de fondsen, maar hierover dient dan wel 24% sociale verzekeringspremie betaald te worden. Bovendien heeft men dan geen recht meer op de staatspensioenen.

De chaos en de tegenstrijdige berichten die voorafgingen aan het uiteindelijk wetsvoorstel maken de zaken er niet duidelijker op. De socialisten beloven in ieder geval dat als zij aan de macht komen, uiteraard als er dan de juiste omstandigheden voor zijn, aan de 'blijvers' de schade te vergoeden. Maar beloven is natuurlijk geen onbekend fenomeen in de Hongaarse politiek.

Omdat er vanuit de overheid nog geen goede informatie te verwachten valt, kunnen buitenlanders die in Hongarije wonen én werkzaam zijn bij een Hongaars bedrijf of organisatie voor informatie over hun pensioen zich het beste wenden tot het pensioenfonds waarvan ze lid zijn.

>>>> Jenő Nagy
Meer informatie en uitleg over de achtergronden, Engelstalig, valt te lezen op The Baltic Course. Ook in de Baltische landen zijn namelijk flinke pensioenhervormingen gaande. Die van Hongarije worden er daarom op de voet gevolgd. (red. HV)
Ook over nieuwe pensioenstelsel: Hongaarse greep in de pensioenkas

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije