• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Asbakken van tafel in Hongarije

asbakkenDinsdag 3 mei 2011 - Het Hongaarse parlement heeft vorige week dinsdag met grote meerderheid van stemmen een wet aangenomen waardoor roken in Hongarije bijna overal verboden gaat worden. Vanaf 1 januari 2012 gaat deze wet in waarna een overgangsperiode van drie maanden gehanteerd wordt. Vanaf 1 april 2012 kunnen er boetes worden uitgedeeld.

Op een paar mogelijkheden na, zal in alle gesloten openbare ruimtes niet meer mogen worden gerookt. Daarnaast zal ook op stations, in de nabijheid van kinderspeelplaatsen, haltes van openbaar vervoer, onderdoorgangen van straten een verbod komen. In sommige steden van Hongarije gelden zulke regels al. Bedrijven mogen geen aparte rook-ruimtes inrichten, in hotels mag dat wel, maar daarin mag niet worden gegeten of gedronken. In gevangenissen en psychiatrische inrichtingen mogen ook aparte rookruimtes worden ingericht. Cafés en restaurants met een terras of binnentuin kunnen hun gasten daar wel laten roken. In de auto mag gerookt blijven worden! Het voorstel van Fidesz parlementslid Tamás Heintz om ook het roken in auto's te verbieden, waarin kinderen tot 18 jaar zitten, heeft het niet gehaald.

De nationale gezondheidsorganisaties zijn uiteraard blij met deze wet, de Horeca en Tabaksindustrie hopen nog op een versoepeling van de wet omdat ze bang zijn dat de werkgelegenheid en omzet in deze branches flink zal dalen.

Meer voors en tegens, feiten en statistieken:

>>>>  Engelstalig op Portfolio
>>>>  Hongaars op Index.hu

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije