• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Lantos Institute, hoge gasten uit VS bij opening

lantosWoensdag 29 juni 2011 - Hillary Clinton en een aantal senatoren en leden van het Amerikaans Congres waren woensdag 29 juni in Boedapest aanwezig om de officiёle opening van het Lantos Institute, Tom Lantos Intézet, bij te wonen.

 

Tom Lantos werd in 1928 in Hongarije geboren en emigreerde, na de Tweede Wereldoorlog te hebben overleefd, naar de VS. Daar was hij lid van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden voor de Democraten. Hij richtte de Congressional Human Rights Caucus op in 1983, dat na zijn dood in 2008 werd hernoemd tot de Tom Lantos Human Rights Commission. De vorige Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány kwam toen met het idee in Hongarije het Lantos Institute op te richten, een instituut gericht op minderheden in Centraal- en Oost-Europa. De huidige regering heeft het plan verder doorgezet. Het initiatief wordt ook door alle politiek partijen, behalve de extreem-rechtste Jobbik, ondersteund. De joods Hongaarse Lantos was in zijn werkzame jaren zeer betrokken bij de rechten van Hongaarse minderheden in de omringende landen.

areagHillary Clinton gebruikte haar komst naar Boedapest ook om met verschillende politici te spreken, zowel met de premier en minister Martonyi, maar ook met politici die niet in de regering zitten, zoals voormalig premier Gordon Bajnai. Daarna reisde Clinton door naar een Lithouwen en Spanje. Ook Condoleezza Rice kwam naar Boedapest, zij moest eerst nog het beeld van Ronald Reagan dat op het Szabadság tér is geplaatst, onthullen. Ter ere van de honderste verjaardag van zijn geboorte en de aan hem toegeschreven inzet om het Oostblok los te krijgen van de Sovjet Unie, werd besloten om Reagan met dit beeld te eren.

>>>> Meer over Tom Lantos op Wikipedia

>>>> Over wat werd besproken tussen Clinton en Orbán: Kyiv Post

>>>> Vragen aan Clinton en Orbán voor het Hongaarse Parlement

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije