• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Op de vlucht voor het water, naar Hongarije

arviz-abVrijdag 22 juli 2011 - Veel Hongaren denken dat de Nederlanders die naar hun land komen en er een huis kopen op de vlucht zijn voor het stijgende water van de Noordzee. Wie hen dit idee ooit heeft aangepraat weet niemand, maar het is volgens de Hongaren een waarheid als een koe.

In het artikel van Anita Élő op hetivalasz.hu is de burgemeester van het dorp Szentkatalin ervan overtuigd dat Robert Kemkers die daar is komen wonen ook gevlucht is voor het water. Burgemeester Mária Ölvdediné wil maar niet geloven dat Robert om een andere reden naar het dorp is gekomen. 'Robert, ik heb geen idee waarom jullie niet bekennen dat de Nederlanders hier naartoe komen omdat ze bang zijn dat ze door de zee worden overstroomd', zegt Mária. Dat Robert het als een grap bedoeld had toen hij zei: 'Als het water komt zijn we hier in veiligheid. Szentkatalin ligt hoog, hier komt het water niet naartoe', wil er bij haar echt niet in.

Niet alleen op het platteland denken ze dat de Nederlanders in paniek naar Hongarije vluchten, ook in Boedapest hoor je Hongaren vaak dezelfde mening verkondigen. En al realiseren zij zich dat het misschien wel een beetje een grap zou kunnen zijn, iets anders kunnen ze zich niet echt goed voorstellen. Waarom kom je als Nederlander immers naar Hongarije toe, een land dat veel armer en minder goed georganiseerd is dan Nederland?

Inderdaad is het voor Hongaren en ook voor deze burgemeester van Szentkatalin een vreemde gang van zaken. 'De dorpen zijn leeg en uitgestorven, iedereen vlucht naar betere oorden en dan komen die Nederlanders juist hier wonen! Ze kopen instortende huizen en renoveren de stallen om daarin te gaan wonen, waar zelfs de laatste paarden al dertig jaar geleden gestorven zijn!' Op een bevolking van 126 mensen zijn er in het dorp nu twintig huizen in bezit van Nederlanders. En zo zijn er nog veel meer dorpen in het land waar de hoeveelheid Nederlanders soms groter is dan het aantal Hongaren. In Bulgarije, Slowakije en Tsjechiё zijn soortgelijke ontwikkelingen gaande.

arviztiszaDat Nederland al eeuwen met het dreigende zeewater te maken heeft en dat de maatschappij en beleidsvoering daar grotendeels op zijn ingericht, is voor een Hongaar maar moeilijk te geloven. In Nederland staat nog maar zelden een dorp geheel onder water, maar in Hongarije weten ze nu dat de dreiging niet enkel van de zee kan komen maar juist van boven uit de lucht. Vorig jaar stonden door de maandenlange regenval grote delen van het land, steden en dorpen onder water, huizen werden verwoest en zelfs diegenen die wat hoger op de heuvels woonden zagen dat een lieflijk bergbeekje zomaar van altijd naast het huis gestroomd te hebben ineens door de huiskamer liep. Regenwater en grondwater dat niet goed wegkan is in Hongarije gevaarlijker dan zeewater dat langzaam stijgt. Daar vinden ze in Nederland meestal wel een oplossing voor. Misschien moeten de Hongaren wel vluchten naar Nederland, daar is het altijd, bijna altijd, droog aan de voeten. Toch? Vanuit de bergen rondom het Karpatenbekken kan namelijk ook de zondvloed komen, en dan is de enorme Hongaarse poesta in ene een grote zee!

Ook deze week valt er weer veel water in Hongarije, storm en regen zorgen voor grote overlast. Ten noordoosten van Boedapest, richting Slowakije, zijn de evacuaties al gaande.

>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije