Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Modeshow voor Batthyáni László blindeninstituut

modeshow-abWoensdag 19 oktober 2011 -Vorige week vrijdag vond in het Golden Tulip Hotel van Haarlem een charitatieve modeshow plaats voor een instutuut voor blinde kinderen in Hongarije. Speciaal voor deze avond reisde de First Lady van Hongarije naar Nederland.


"Het lot van 53 blinde kinderen staat momenteel op het spel wegens gebrek aan financiën. Dan kom je toch...?!", aldus Katalin Makray, echtgenote van de huidige president Pál Schmitt.

Blinde kinderen

Het in 1982 geopende instituut voor blinde, vaak ook lichamelijk gehandicapte, kinderen draagt de naam van de arts László Batthyáni. Als 'arts van de armen' zag hij zichzelf als een werktuig in Gods handen. 'Ik voer slechts de operatie uit, maar de genezing komt van God.' Op 23 mei 2003 verklaarde paus Johannes Paulus II de arts heilig.

Het instituut richt zich op de in- en externe zorg. Ze biedt blinde en gehandicapte kinderen een tehuis en onderwijs. Belangrijke lessen zijn: bewegingsleer, het benutten van de restcapaciteit van de ogen, het ontwikkelen van de tastzin en de opvoeding tot zelfstandigheid . Goede resultaten bereikt het instituut met de zogenaamde paardentherapie. Voor zwaar gehandicapte kinderen is muziektherapie een bron van vreugde en een instrument om zichzelf uit te drukken Helaas is het instituut nu gedoemd om te sluiten wegens te weinig financiën.

Hongaars poestageweld

modeshowSBDe opbrengst van deze door Csilla Tordai van Tordia Art Consulting georganiseerde modeshow en loterij kwamen daarom volledig ten goede van dit instituut. De Hongaarse mode-ontwerpster Katalin Hampel stelde zelf een door haar ontworpen en gemaakt jasje beschikbaar als hoofdprijs in de loterij. Initiatiefnemer honorair consul graaf Dènes Festetics de Tolna noemde haar show 'Hongaars poestageweld'. In een wervelend optreden verschenen de mannequins in de mooie creaties van Katalin. Onder hen waren ook de twee dochters van graaf Festetics de Tolna en het dochtertje van het ambassadeurs-echtpaar Gyula Sümeghy.

Katalin streeft ernaar de oude tradities te laten herleven in haar Hongaarse hoogmodieuze kledij. Trouw aan de tradities van de afgelopen eeuwen voegt ze details toe aan haar ontwerpen. Brokaat, zijde, fluwelen en andere stoffen van hoogwaardige kwaliteit geven haar ontwerpen een nostalgische sfeer.

modeshowSB-2Graaf Festetics de Tolna wees in zijn openingswoord op de rijke Hongaarse traditie. 'Wij zijn trots op onze nationale wijze van kleding. Tijdens het Sovjet-regime werden onze kleding en tradities niet geaccepteerd, maar nu mogen wij weer pronken.'

De avond werd muzikaal omlijst door Sándor Sasvári. Met zijn warme, diepe, omfloerste stem en intense dramatiek ontroerde hij de tachtig aanwezigen met hoogtepunten uit musicals. Vooral zijn performance van Jesus Christ Superstar was overtuigend.

>>>> Door:  Marianne Visser van Klaarwater
>>>> Foto's:  Sándor Benkő

Onderste foto van links naar rechts: Katalin Hampel, Graaf Festetics de Tolna, Katalin Makray Schmitt, Ambassadeur Gyula Sümeghy

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije