• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Vroedvrouw Geréb verliest hoger beroep

gerebclosDinsdag 14 februari 2012 - Na de uitspraak van het gerechtshof van Boedapest dat de in oktober 2010 gearresteerde vroedvrouw Ágnes Geréb na in beroep te zijn gegaan toch twee jaar gevangenis krijgt en tien jaar ontzegging uit haar beroep, liet haar advocaat Andrea Pelle weten dat Geréb wederom om gratie gaat vragen aan president Pál Schmitt.

In oktober 2010 werd Geréb, vroedvrouw en gynaecoloog, met veel machtsvertoon door de politie gearresteerd waarna ze huisarrest opgelegd kreeg. Zowel in binnen- als buitenland werd verontwaardigd gereageerd hoe Geréb als een zware misdadiger werd behandeld. In maart 2011 werd Geréb veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf omdat ze volgens de wet illegaal thuisbevallingen heeft uitgevoerd waarbij in één geval een baby kwam te overlijden en bij een andere bevalling het kind gehandicapt is geraakt. Dat had ook bij een ziekenhuisbevalling kunnen gebeuren, maar in Hongarije behoor je in een ziekenhuis te bevallen dus werd het Geréb zeer zwaar aangerekend. Er komen wel aanpassingen in de wet, een deel van de Hongaren is voor thuisbevallen, maar ten tijde dat Geréb haar werk deed was de wet veel strenger. Geréb ging in hoger beroep, maar vorige week vrijdag werd dit beroep afgewezen en werd ze zelfs nog strenger gestraft. In plaats van de vorig jaar opgelegde vijf jaar ontzegging uit haar beroep, legde de rechter haar nu tien jaar ontzegging op. Daarnaast moet ze ook nog een boete van 1,5 miljoen forint betalen.

In het persbericht van Justice for Ágnes Geréb Movement valt te lezen dat ondanks dat internationale specialisten, zoals die van de WHO, hebben verklaard dat de vroedvrouwen in Hongarije geen fouten hebben gemaakt, ze niet als getuigen zijn gehoord. Ook zou het Hof met twee maten meten omdat doktoren in ziekenhuizen amper voor de rechter hoeven te verschijnen als er bij bevallingen iets mis gaat. Advocate Pelle heeft laten weten dat ze namens Geréb naar het Europees Gerechtshof in Straatsburg zal stappen omdat de rechtsgang niet zuiver is verlopen. Ook blijkt dat op het eerdere gratieverzoek aan president Schmitt helemaal niet is gereageerd.  

>>>> Bron:  diverse media 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije