• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse Bijbels & grafisch werk van Béla Gy. Szabó in Utrecht

gyszbDinsdag 13 november 2012 - Vorige week vrijdag ging de tentoonstelling met oude Hongaarse bijbels en grafische werken van de Hongaarse kunstenaar Béla Gy. Szabó van start in de Domkerk in Utrecht. Deze tentoonstelling werd opgezet in het kader van herdenking van 290 jaar Hongaarstalige kerkdiensten in Utrecht.

 

In het jaar 1722 gaf de vroedschap van Utrecht toestemming aan Hongaarse studenten om godsdienstoefeningen en predicaties te doen in het auditorium van de Pandhof dat achter de Domkerk ligt. Vanaf de zeventiende eeuw werden door Hongaren en Nederlanders in onder meer Utrecht, Amsterdam en Leiden Hongaarstalige bijbels gedrukt. In Hongarije werd dat tijdens de Contrareformatie verboden. De Hongaarse drukkers bekostigden uit eigen inkomen de druk van deze bijbels. Een van de meest bekende drukkers was Miklós Misztótfalusi Kis, die in Amsterdam in de leer ging bij Blaauw en een eigen lettertype ontwikkelde, de antiqua. Hieronymus van Alphen, professor aan de theologische faculteit te Utrecht, zamelde geld in om 'voor de armen' goedkope Hongaarstalige Bijbels te drukken. Deze Bijbel, gedrukt in 1765, wordt de "Utrechtse Bijbel" genoemd.

gyszb-aBehalve de Hongaarse bijbels zijn er ook houtsnedes van Béla Gy. Szabó (geboren in 1905 in Gyulafehérvar, nu Roemenië) te zien. Deze werken die hij in 1977-78 maakte zijn gebaseerd op 'De Openbaringen van Johannes'. Toen hij daar mee begon, kwamen de eerste dominees net terug uit de communistische strafkampen. Gy. Szabó behoorde tot een kring van kunstenaars en dominees die op intellectuele wijze hun protest wilden laten zien en horen.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 2 december in de Domkerk te Utrecht.

Open van 11:00 - 16:00 uur, zaterdag tot 15.30 uur en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

Op 1 december vindt, ook in het kader van 290 jaar Hongaarstalige kerkdiensten, in Utrecht een symposium plaats. Volgende week daarover meer op Hongarije Vandaag.

   
>>>> Redactie HV  

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije