• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Zuivering van ethnisch Duitse Hongaren herdacht

schwbbrd-klVrijdag 25 januari 2013 - In december vorig jaar werd door het Hongaarse parlement besloten om 19 januari uit te roepen tot jaarlijkse dag ter herdenking van de uitzetting van de ethnisch Duitse Hongaren. Op 19 januari 1946 werden de eerste 'Duitsers' op de trein gezet. Afgelopen zaterdag was het voor het eerst dat dit officieel, in aanwezigheid van regeringsvertegenwoordigers, werd herdacht. De herdenking vond plaats in Solymár, in het Duits Schaumar genoemd.

Deze ethnische Duitsers, Ungarndeutschen-Donauschwaben, woonden al generaties lang in Hongarije. Net zoals in Polen en Tsjechoslowakije werd na de Tweede Wereldoorlog in Hongarije een groot deel van deze minderheid vanwege hun al dan niet collectieve schuld naar Duitsland gezonden. Onder hen waren ook Hongaren die tijdens de oorlog achter Hitler stonden of lid waren van de Volksbund. Geschat wordt dat tussen januari 1946 en juni 1948 ruim 200.000 mensen naar Duitsland werden gestuurd, tussen de 40.000 en 70.000 kwamen in werkkampen in de Sovjet-Unie terecht. 

Vanaf begin jaren negentig, na de val van de Berlijnse muur, keerde sommigen van deze Schwaben*, Svábok, zoals de Duitsers in Hongarije genoemd worden, of hun kinderen en kleinkinderen, terug. Veel Hongaarse gemeenten waar van oudsher Schwaben woonden, soms samen met Hongaren maar er waren ook dorpen met alleen maar Schwaben, hebben nu hun plaatsnaamborden in twee talen aan de gemeentegrens staan. Bijna overal is in Hongarije de cultuur van de Schwaben weer terug te vinden. Soms is er een vorm van zelfbestuur, er zijn scholen met tweetalig onderwijs, er worden festivals gehouden en bekende oude familienamen duiken op in het dagelijks leven. Bekijk bijvoorbeeld de etiketten van Hongaarse wijnen maar eens, heel veel wijnmakers hebben Duitse achternamen.

Op de website van de 'Ungarndeutschen/Donauschwaben' is een overzicht te vinden van gemeenten in Hongarije waarvoor ook een Duitstalige naam bestaat.

>>>>  Ungarndeutsche Ortsnamen

>>>> * In Hongarije wordt de naam Schwaben gebruikt, maar niet alle etnische Duitsers kwamen van oorsprong daar vandaan. Ook uit andere Duitse regio's zoals Beieren, Hessen en de Pfalz trokken, voornamelijk in de achttiende eeuw, naar Hongarije. De Duitse Saksen kwamen al vanaf de twaalfde eeuw naar Hongarije. In Erdély, nu in Roemenië, is hun cultuur nog steeds zichtbaar. 

>>>>  Redactie HV

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije