• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongerige Hongaren komen samen in Boedapest

hm-1-J.Palacinka-klDinsdag 12 februari 2013 - Uit meerdere Hongaarse steden vertrokken begin februari groepen demonstranten lopend door de kou op weg naar de hoofdstad om aandacht te vragen voor de benarde situatie waarin veel Hongaren verkeren. Vorig jaar werd deze 'Hongermars' op initiatief van de werkloze Imre Tóth uit Miskolc ook gehouden, dit jaar deden meer mensen mee. De demonstratie onder de slogan 'Werk en Brood' werd georganiseerd door burgerorganisaties en vakbonden.

Toch probeerden politieke partijen net als vorig jaar er ook weer hun campagnes aan te verbinden. De overkoepelende vakbondsorganisatie LIGA was dan ook niet blij met hoe de socialistische MSZP zich zogenaamd solidair verklaarde met de demonstranten, maar tegelijkertijd hun politieke doelen probeerden te promoten.

hm-1-J.PalacinkaMaandagmorgen kwamen op verschillende plaatsen in Boedapest de groepen aan, om zich daarna te verzamelen op het plein voor het parlementsgebouw. De demonstranten hadden honderden kilometers gelopen vanuit steden zoals Sellye, Szeged, Kaposvár, Miskolcs, Békéscsaba en Nyíregyháza. Heel druk is het niet geworden, de schattingen liggen tussen de 200 en 300 demonstranten. Wel waren er heel veel politieagenten op de been om een cordon te vormen zodat de demonstranten niet te dicht bij het parlementsgebouw konden komen. Een aantal buslijnen was zelfs omgeleid voor het geval er charges plaats zouden gaan vinden.

>>>> Redactie HV

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije