• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geef me hartjes, bloemen, chocola!

bmnd-klDonderdag 14 februari - Door: Éva Juhász - Hartjes, bloemen, chocola! Dat willen de vrouwen. En natuurlijk een romantische reis naar Parijs, waar iedereen eeuwig verliefd is en alles om de lover's draait. Het Valentijnvirus verspreidt zich elk jaar weer over de wereld, en breekt of lijmt dan juist de kleine tere harten, als waren ze van porselein.

 

Ik durf erom te wedden dat ook dit jaar de verkoop van alles wat maar op een hartje lijkt, alle soorten bloemen, maar vooral rode rozen, en de lekkerste chocola weer sterk zal stijgen. Websites, blogs, enquêtes worden opgezet om uit te zoeken waar de vrouwenharten dit jaar naar verlangen. Maar ik ga het hier niet hebben over welke cadeautjes ze willen, maar ik ga eens kijken hoe de juiste vrouw te vinden die bij jouw cadeautje past.

vlntvrkIn februari is het voor velen van ons net even een stukje romantischer dan in de rest van het jaar, we openen onze harten sneller en verlangen naar de Ware met een hoofdletter W. Rond de dag van de liefde denken we ook vaak dat we sneller onze wederhelft in een ander kunnen vinden. En als je als jongeman toevallig regelmatig naar Hongarije reist, is het nu dus de moeite waard om eens na te denken of niet juist daar de liefde van je leven te vinden is.

Je weet natuurlijk best wel of je van vlees houdt, of juist van een simpele boterham. Maar hoe weet je in Hongarije eigenlijk wat voor vlees je in de kuip hebt? Om je te helpen bij je keuze, voor Hongaars of liever toch voor Nederlands, is het misschien niet onhandig om de talloze clichés met elkaar te vergelijken. Eén ding kan ik je als jonge vrouw beloven: al zou je maar een klein beetje moeite doen om op Valentijnsdag je 'slachtoffer' te betoveren, ze zal je zeker als minnaar voor de dag beschouwen. Veel plezier!

Hongaarse vrouwen zijn: Nederlandse vrouwen zijn:
> Klein en slank. Je ziet ze vaak op hele hoge hakken lopen en toch kun je dan nog steeds je armen over hun tengere schouders leggen en ze knuffelen als een poppetje. > Lang, met blond haar en blauwe ogen. Hoge hakken zijn lastig, ze dragen die hoogstens op een feestje. Ze steken soms met kop en schouders boven je uit.
> Chick en vrouwelijk. Ze volgen de nieuwste trends die ze gemakkelijk aanpassen aan hun eigen stijl. Maar ze letten erop dat ze er altijd zeer vrouwelijks uitblijven zien. Pas op! Als je met ze gaat shoppen, hou er dan rekening mee dat ze alle winkels in willen en dat het de hele dag duurt. > Sportief en gezond. Van een Nederlandse vrouw kun je verwachten dat ze voor een gezonde levensstijl kiest en regelmatig gaat sporten. Bij een het goede leven hoort volgens haar veel beweging en tijdens het eten goed opletten met wat ze in haar mondje stopt.
> Opgemaakt. Ze houden niet echt van naturel. De dag kan niet beginnen zonder make up en daaronder verstaan ze niet alleen mascara, maar ook een lekker dik gebruik van foundation, oogschaduw, eyeliner et cetera. Ze laten ook graag hun lichaam opereren. Plastische chirurgie is voor hen normaal. Ze willen dan grotere, of tegenwoordig juist kleinere, borsten, een schattig neusje, en ze laten met gemak hun rimpeltjes vullen en een paar kilo van de buik verwijderen. > Natuurlijk, puur. Voor de Nederlandse vrouwen is mode niet zo zeer belangrijk en een beetje mascara is voldoende. Dat betekent niet dat ze geen trends volgen, maar wel dat ze geen uren voor de spiegel staan om meerdere kledingcombinaties uit te proberen voor de juiste outfit. Als je wilt dat je vrouw voldoet aan jouw kledingwensen, ga met haar winkelen en zeg wat haar goed staat. Anders kiest ze misschien wel voor goede stukken, maar in de verkeerde samenstelling.
> Ouderwets en traditioneel. Van hun ouders krijgen ze al mee dat een vrouw altijd een vrouw moet blijven en voor haar man en kinderen moet zorgen. Ze zal die kinderen en die beschermen als een moederleeuwin. Ze geloven maar wat graag in sprookjes; in een blonde prins op z'n witte paard die voor zijn vrouwtje alles overheeft en haar telkesn weer komt redden. > Je beste vriend. Met een Nederlandse vrouw kun je alles samen doen. Ze staan ook klaar voor alle mannenactiviteiten omdat ze vinden dat geslacht er echt niet toe doet. Veel van hen kijken ook graag naar voetbal en doen zelfs actief aan voetbal mee. Je hoeft geen zware tassen te dragen voor ze, en ook niet hoffelijk de deur open te houden. Zij vinden dat opdringerig.
> Goede koks. Van hun moeders en oma's nemen ze de lekkerste recepten over die ze later graag voor hun familie en vrienden maken. Daarnaast houden ze natuurlijk ook van chique restaurantjes, maar ook van een romantische picknick. Als hun sterke prins ze maar als een prinsesje behandelt. > Lekker zelfverzekerd. Ze zijn er van overtuigd van dat ze alles weten en goed uitvoeren. Ook als dat toch niet zo is, blijven ze doen alsof. Ze uiten hun mening soms op een erg botte manier, de formulering hoeft voor hen niet per se netjes en tactvol te zijn.
> Dwingend. Als een Hongaarse vrouw niet krijgt wat ze wil, begint ze dat eisen en ze zal zeker een manier vinden om haar doel te bereiken. Het maakt ze niet uit waarover het gaat, ze zijn zeer geraffineerd en dan zeggen ze helemaal niets, maar alles is er op gericht om uiteindelijk tevreden te zijn met resultaat. Anders dragen ze het tot in lengte van dagen achter je aan. > Minder romantisch. Nederlandse vrouwen vragen zich meestal af wat hun partner wel niet heeft gedaan, als hij plotseling met een bos bloemen thuiskomt. Ze geloven niet echt in de gedachte dat iedereen wel ergens in de wereld een verloren ziel, wederhelft heeft. Maar als ze verliefd zijn trekken ze wel om en om bloemblaadjes uit: 'hij houdt van me, hij houdt niet van me. '
> Sociaal. Verwacht niet van een Hongaarse vrouw dat ze stil in een hoekje zal staan. Als je met een van hen uitgaat, de man betaalt, hoef je er geen zorgen over te maken dat ze zich niet op hun gemak voelen. Ze voelen zich eigenlijk overal wel thuis. In een nieuwe omgeving worden ze door de anderen snel sympathiek gevonden. Ze spreken niet zo veel, maar laten hun mening wel horen. > Rijk. Ze zijn georiënteerd op hun eigen geld. Ze sparen veel en geven hun geld niet uit onder het motto 'carpe diem!' De Nederlandse vrouwen, net zoals de mannen, vinden het vanzelfsprekend dat, met uitgaan of uit eten, iedereen de eigen kosten betaalt. Als jij voor een Nederlandse vrouw betaalt, verbaas je dan niet dat ze jouw beleefde geste weigert. Ze vind zichzelf economisch onafhankelijk.
> Avontuurlijk en pittig. Maar dan wel samen met een man. Ze staan zeker open voor gekke ideeën, maar dan het liefst als ze dat samen met hun man/vriend of boezemvriendinnen kunnen doen. Ze zullen echt niet alleen met een rugzak op door Zuid-Amerika gaan trekken om daar het avontuur te zoeken. > Onafhankelijke carrièremaaksters. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je vrouw jouw geld gaat uitgeven. Ze gaan er vanuit dat jullie aparte levens hebben en sommige dingen dus zonder elkaar doen. Ze willen carrière maken en zullen die niet zomaar opgeven vanwege de kinderen. Tenzij ze, alleen, op wereldreis willen.

 

Éva Juhász studeert Nederlands aan de Károli Universiteit in Boedapest, en woont en werkt momenteel in Amsterdam

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije