• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Een half miljoen 'nieuwe' Hongaren

bojtecs-klWoensdag 11 december 2013 - Sinds de Hongaarse regering het in 2010 mogelijk maakte voor etnische Hongaren in het buitenland om naast de nationaliteit van het land waarin ze wonen ook het Hongaarse staatsburgerschap aan te vragen, blijkt het aantal personen dat daadwerkelijk de Hongaarse nationaliteit kreeg nu op meer dan een half miljoen te liggen. Dat is reden voor een feestje. De 500.000-ste nieuwe staatsburger mocht in het parlementsgebouw zijn eed komen afleggen


Deze Csaba Böjte is niet zomaar een doorsnee burger uit een van de voormalig Hongaarse gebieden, maar een priester van de franciscaner orde die een paar jaar na de val van Ceaușescu in het huidige Roemeense Deva, voorheen het Hongaarse Déva, een stichting oprichtte voor de opvang van straat- en weeskinderen. De stichting is momenteel werkzaam in heel Roemenië en ook in Hongarije.

Böjte, steevast in bruine pij, kwam ook in 2010 naar Boedapest om een preek te houden op de allereerste 'Dag van de Nationale Samenkomst'. Die preek hield hij bij het Trianon monument in Rákosmente, een district in Boedapest, waarop net nieuwe gedenkplaten waren aangebracht. Deze nationale treurfeestdag was door de regering ingesteld om het Verdrag van Trianon en de daardoor van elkaar gescheiden Hongaarse volkeren te gedenken. Deze dag kwam er op initiatief van de politici László Kövér (Fidesz) en Zsolt Semjén (KDNP), dezelfde heren die direct na de verkiezingen toen de Fidesz-regering haar post had ingenomen, snel de wet voor het dubbele staatsburgerschap door het parlement jaagden. In 2004, toen het voorstel voor zo'n wet er bij een andere regering ook al lag, werd het volk via een referendum geraadpleegd, maar de opkomst was te laag en het plan verdween van tafel. Een referendum bij het maken van de nieuwe wet in 2010 kwam er niet.

dscb-aDe eedaflegging van Csaba Böjte vond plaats op 5 december. Antal Rogán, de immer lachende multi-tasking Fidesz politicus, hield die ochtend een speech en László Kövér, Zsolt Semjén én premier Orbán zaten op de eerste rij. Het was precies de dag dat negen jaar geleden het 'verschrikkelijke referendum' plaatsvond, zo zei vervangend staatssecretaris van Nationaal Beleid Zsuzsanna Répás het een paar dagen later op een congres in Békéscsaba. Hoe symbolisch allemaal. In dit land waar de regering het Christendom centraal stelt (als het even kan de katholieke versie) kwam deze goede herder die de jeugd een toekomst geeft en preekte bij een Trianon monument in dezelfde periode waarin de discussie over het dubbele staatsburgerschap speelde, zomaar geheel toevallig als 500.000-ste op de nieuwe burgerlijst. Het lijkt wel theater.

De fotoreportage van de eedaflegging op de website van de regering is niet voorzien van enige tekst of uitleg. Beeldtaal schijnt genoeg te zijn. Maar wie is toch die bejaarde vrouw die naast Böjte staat en ook nog eens haar handtekening zet? Is het zijn moeder, of is zij misschien de echte halfmiljoenste nieuwe Hongaar? 

>>>> Tom de Smet  
>>>> Bron: diverse media, Kormány.hu  

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije