Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ex-communist Béla Biszku veroordeeld

bszk-klDonderdag 15 mei 2014 - De nu 92 jaar oude Béla Biszku is dinsdag 13 mei door het Hoofdstedelijk Gerechtshof na anderhalf jaar huisarrest veroordeeld tot vijf jaar en zes maanden gevangenisstraf. Biszku zou volgens de aanklacht medeplichtig zijn aan het laten doodschieten van burgers die in december 1956 demonstreerden tegen de Russische invasie. Biskzu was toen lid van het uitvoerend comité van de communistische partij. Van 1957 tot 1961 was hij minister van Binnenlandse Zaken.

De rechtszaak tegen Biszku is de eerste in Hongarije sinds er in 2011 een nieuwe wet kwam waardoor het mogelijk werd om personen die tijdens het communistisch bewind misdaden pleegden aan te klagen. Na de val van het regime in 1989 is er geen enkele ex-communist voor de rechter gedaagd. Behalve voor de medeplichtigheid aan moord op 49 burgers in Boedapest en Salgótárján, werd Biszku ook veroordeeld omdat hij de misdaden van het communistische regime ontkent en omdat hij zonder vergunning wapens in huis had. Biskzu ontkent zijn schuld aan de moord op burgers in 1956. Zowel de aanklager, die levenslang eiste, als de veroordeelde gaan in hoger beroep.

Volgens de aanklager Tamás Végh zou Biszku, die het vertrouwen genoot van János Kádár, tijdens zijn ministerschap eind jaren '50 ook schuldig zijn geweest aan het beïnvloeden van rechtszaken tegen revolutionairen. De meesten van de toen aangeklaagden, waaronder ex-premier Imre Nagy, werden veroordeeld tot de doodstraf.

>>>> Bron: diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije