• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije op plaats 65 in World Press Freedom Index

logo enDinsdag 17 februari 2015 - In de jaarlijkse Index van Reporters Without Borders, een organisatie die zich inzet voor vrijheid van informatie overal ter wereld, komt Hongarije in 2015 ietsje lager te staan dan vorig jaar. Deze Index wordt sinds 2002 opgesteld en het het aantal onderzochte landen wordt steeds groter. In 2014 werden 180 landen op basis van verschillende criteria - zoals onafhankelijkheid van de media, veiligheid en vrijheid van journalisten en wetgevende en infrastructurele omstandigheden waarbinnen media werkzaam zijn - onderzocht.

Waren het in Hongarije vooral de beperkingen van de vrije media en de vorig jaar ingevoerde advertentie tax die ervoor zorgden dat het land laag in de ranglijst staat, ook daarvoor al (vanaf 2006) toen de socialistische MSZP nog regeerde, moest Hongarije haar mooie 10de plaats opgeven. Vanaf 2010 toen de Fidesz regering aantrad, zakte Hongarije nog verder omlaag naar plaats 65.

Maar een klein beetje hoop is er ook voor Hongarije, Italië doet het namelijk (van plaats 49 naar 73) nog slechter. Maar daar zijn agressie tegen en bedreigingen van journalisten doorslaggevende redenen voor de slechte beoordeling. Nederland, vaak op 1 gestaan, staat nu na Finland, Noorwegen en Denemarken op 4. België stond in 2007 nog op plaats 5, maar zakte gestaag naar 23 in deze Index van 2015.

>>>> Bron: Reporters Without Borders, BBJ

>>>> Index Hungary Details


Onlangs verscheen ook het rapport van de Hongaarse Mérték Media Monitor. Een artikel over dat rapport leest u op Budapest Business Journal: Government's pressure on media grows


>>>> Rechtstreekse link naar het rapport (PDF): Gasping for Air - Soft Censorship in the Hungarian Media 2014
 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije