• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wie woont waar in Hongarije?

provkaarthuVrijdag 21 augustus 2015 - Er verblijven heel wat Nederlanders en Vlamingen in Hongarije, maar niemand weet precies hoeveel. Sommigen van hen wonen er permanent, en anderen hebben er hun tweede huis. Om al die Nederlandstaligen eens met elkaar te verbinden heeft de Nederlandse Wim Jacobsen dit voorjaar een facebookgroep opgezet. Al meer dan 500 mensen hebben zich bij ’Wie woont waar in Hongarije’ aangemeld.


Wim Jacobsen en zijn echtgenote Mariet Overvelde kochten in 2007 een tweede huis nabij het Balatonmeer en na de verbouwing gingen ze dat aan vakantiegangers verhuren. Wim ging ook de Hongaarse taal leren en zo kon hij andere Nederlandstaligen die geen Hongaars spreken helpen met hand en spandiensten. Vanuit dat Nederlands-Hongaarse netwerk kwamen er meer en meer vakantiehuizen onder hun beheer en daarom zetten ze Vakantiehuis Balaton op.

wwwhu2 aWim: „Ik merkte dat als ik in Hongarije was ook wel eens behoefte had om andere Nederlandstaligen te ontmoeten. maar door het werk met de vakantiehuizen leerde ik eigenlijk vanzelf steeds meer mensen kennen. Veel van hen wilden ook graag in contact komen met andere Nederlandstaligen, maar hadden geen idee wie er bij hun in de buurt wonen en hoe ze die kunnen bereiken. Zo ontstond het idee deze facebookgroep op te zetten. Ik begon er dit voorjaar aan omdat er dan deze zomer al een een groep zou zijn die met elkaar in contact zou staan. En het aantal aanmeldingen ging zo snel, we zitten nu op ruim 500 leden”.

Als je niet weet wie er bij jou in de buurt woont en je wilt samen met Nederlandstaligen iets ondernemen dan is deze facebookgroep zeer geschikt. Als je permanent in Hongarije woont, of als je er een tweede huis of vakantiehuisje hebt ben je van harte welkom. Zolang je maar niet je bedrijf wilt promoten, kun je je via je eigen persoonlijke facebookpagina aanmelden. Op de facebookpagina vindt je ook een actueel bestand waarin een overzicht van de leden en hun contactgegevens per provincie te vinden is. Dat is veel handiger dan de hele pagina door te moeten zoeken en willekeurig profielen van mensen te bekijken om te zien of die wel of niet in de buurt wonen.

Wim: „ Wat ik echt heel leuk vind is dat er nu steeds vaker afspraken onderling gemaakt worden om elkaar te treffen. Zo kwamen in juni 25 Nederlandstaligen bij elkaar om een gezellig gulyás feest te houden. En, er zijn zelfs ook leden die permanent in Hongarije wonen die nu samen op Hongaarse les gaan!”

>>>> Meer weten? Kijk op facebook: Wie woont waar in Hongarije

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije