• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

`No Country for the Poor` Hongaarse film op Movies that Matter Festival

BihariLCityforAll klDonderdag 15 maart 2018 - Tijdens het filmfestival Movies that Matter in Den Haag wordt ook een aantal malen de Hongaarse documentaire No Country for the Poor vertoont. Op 26, 28, 29 en 30 maart is de film te zien in Den Haag. In deze documentaire wordt de organisatie The City is for All (A Város Mindenkie) gevolgd. Deze organisatie, opgericht in 2009, zet zich in voor de strijd tegen dakloosheid in Boedapest.

Bihari4CityforAllIn de laatste twee decennia is er eigenlijk geen een Hongaarse regering geweest die serieus aan een oplossing voor de enorme daklozenproblematiek werkte, maar de huidige regering (sinds 2010) pakte het allemaal op een wel heel vreemde wijze aan. Door een wet die in 2012 van kracht werd en door het daarop in 2013 volgende amendement in de Grondwet worden in Hongarije daklozen gecriminaliseerd. Zo is het verboden om op straat te slapen op straffe van een geldboete of, als dat niet betaald kan worden en dat is in de meeste gevallen zo, een gevangenisstraf. In Hongarije heerst grote armoede, die tijdens de crisisjaren alleen nog maar groter werd. Tot op heden worden nog steeds veel mensen uit hun huis gezet. Van de ene op de andere dag worden zij bestempeld als crimineel. Ook worden van op straat levende ouders de kinderen afgenomen, want wie geen huis heeft mag namelijk niet voor zijn kinderen zorgen. Hierdoor zijn er meer dan 23.000 kinderen gescheiden van hun ouders.

Bihari No Country for the PoorA Város Mindenkie (De Stad is van Iedereen) is een sociale beweging van daklozen en activisten die samen strijden voor burgerrechten ten behoeve van daklozen en personen die in onzekere omstandigheden leven. Door hun niet-gewelddadige directe acties en belangenbehartiging helpen ze de arme gezinnen om huisuitzetting te vermijden, ze lobbyen voor sociale huisvesting voor daklozen en ze proberen families te herenigen waarvan de kinderen zijn weggehaald door de overheid.

Journalist en filmmaker László Bihari, die deze documentaire maakte, vindt A Város Mindenkie op dit moment een van de meest interessante burgerinitiatieven van Hongarije omdat de organisatie er in slaagt politieke scheidslijnen te doorbreken en samenwerking met andere organisaties weet te creëren. Bihari was in de afgelopen vier jaar nauw betrokken bij de organisatie en volgde hun acties op de voet. Bihari is in Den Haag ook bij een aantal van de filmvertoningen aanwezig voor vragen vanuit het publiek en hij zal worden geïnterviewd over de politieke situatie in Hongarije.

Voor de precieze data en tijden van de filmvertoningen en de gesprekken met Bihari in Filmhuis Den Haag (29 maart in Nutshuis): Movies that Matter - No Country for the Poor

Stichting Movies that Matter, opgericht in maart 2006, vindt haar oorsprong in het Amnesty International Film Festival. Zij nam de activiteiten van dit festival over en breidde deze uit, in binnen- en buitenland.

Meer over de film en A Város Mindenkie, Engelstalig: No Country for the Poor

Foto`s: Persbericht No Country for the Poor

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije