Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse president per auto naar Roemenië na weigering landing

Sólyom László Zaterdag 14 maart 2009 - De Hongaarse president Sólyom László is per auto Roemenië ingereisd na een eerdere weigering van Roemenië om te landen op de luchthaven van Targu Mures. De president wilde zondag 15 maart de nationale Hongaarse feestdag in het bijzijn van leden van de Hongaarse gemeenschap in Roemenië.

 

In het Roemeense Transsylvanië (door de Hongaren Erdély genoemd) wonen 1,5 miljoen etnische Hongaren. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd in het Verdrag van Trianon grote delen van Hongarije gevoegd bij andere landen in de regio. Zo kwam deze Hongaren onder Roemeens bestuur terecht.


Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder haar bezorgdheid uitgesproken over Sólyom's bezoek aan Transsylvanië. De Hongaarse ambassadeur werd bij de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken ontboden, waarbij werd aangegeven dat Roemenië bezorgd was omdat het bezoek ‘een signaal zou zijn dat niet in overeenstemming is met het strategisch partnerschap tussen de twee landen'.
Hierop besloot Sólyom om Transsylvanië uitsluitend op 14 maart te bezoeken voor een toespraak tijdens een herdenking, om vervolgens dezelfde dag terug te keren naar Hongarije.

Na een vier uur durende grenscontrole werd hij toegelaten tot Roemenië.

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije