Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bajnai zo goed als zeker nieuwe premier

Bajnai GordonWoensdag 1 april 2009 - Bajnai Gordon wordt zo goed als zeker de nieuwe premier van Hongarije. De 41-jarige Bajnai wil alleen premier worden met een werkbare meerderheid om drastische economische hervormingen te kunnen doorvoeren.   


De huidige minister van Economische Zaken volgt Gyurcsány Ferenc van de socialistische regeringspartij MSZP op. De formeel partijloze Bajnai is een vertrouweling van Gyurcsány en zit vrijwel altijd op de lijn van de MSZP. Hij kreeg gisteren na lange onderhandelingen ook de steun van de liberale oppositiepartij SZDSZ. Samen hebben de partijen een meerderheid in het Hongaarse parlement. Vier andere kandidaten die de socialisten voor het premierschap naar voren hadden geschoven, werden afgewezen door de liberalen.


De MSZP zal volgende week op verzoek van Gyurcsány een motie van wantrouwen tegen hem indienen. Een week later wordt daarover gestemd in het parlement. Voor een dergelijke ‘constructieve stemming van wantrouwen' is slechts de steun van een vijfde van de parlementariërs vereist. Daarna is de weg vrij voor de benoeming van Bajnai.


De socialisten willen met deze parlementaire ‘truc' aan de macht blijven en vervroegde verkiezingen vermijden. De rechtse oppositiepartij Fidesz is woedend over de handelwijze van de MSZP. De mondiale financiële crisis treft Hongarije hard.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije