Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije kan weer de leidende economie van Midden-Europa worden

Dinsdag 22 september 2009 - "Hongarije kan weer terugkeren naar wat waar het in het midden van de jaren ‘90 was, opnieuw kan zij de leidende economie van Midden-Europa worden", aldus de Hongaarse Premier Gordon Bajnai. Dit zei hij in New York voor een forum met de daar levende Hongaren. "Hongarije is nu zeer ondernemend, is bezig uit de crisis te klimmen, heeft de boodschap van de crisis begrepen en wil weer met recht trots kunnen worden op haar Europese en regionale positie". Op de vraag of er garantie is dat de positieve hervormingen voortgezet zullen worden na de wisseling van regering antwoordde hij: "Het is de verantwoordelijkheid van de volgende regering om de verstandige, zuinige en op ontwikkeling gerichte economische politiek, welke veel positieve feed-back heeft gekregen, verder door te voeren."

In zijn voordracht, waarin hij een analyse gaf van de oorzaken van de crisis en het herstel hieruit, zei hij dat de wereldcrisis, waardoor Hongarije meer dan gemiddeld werd getroffen, voor elk een een op maat gesneden boodschap met zich mee droeg. "Onze opgave is om deze boodschap te begrijpen en adequaat hierop te reageren". Volgens de Premier werd Hongarije extra hard getroffen door de crisis en raakte haar leidende postie in Midden-Europa kwijt doordat de leidende politieke partijen slechte compromissen met elkaar sloten. In de strijd om de gunst van de kiezers was een valse realiteit de overwinnaar, belangrijke hervormingen werden te laat doorgevoerd, en de alsmaar groeiende schuldenlast heeft grote gevolgen voor haar eigen toekomst.

Er zijn nu tekenen dat er een verandering plaats gevonden heeft in de Hongaarse economie. De Hongaarse valuta, de Forint, is sterker geworden, de op de risico-index is het land er sterk op vooruit gegaan, en na een periode van 8-9 maanden is het land met uitgave van Euro-obligaties weer terug op de internationale financiële markten. "Investeerders hebben weer vertrouwen in Hongarije" zo stelde hij vast.

Volgens Gordon Bajnai is het land ook in een politieke en morele crisis. Hij wees op de sterke toename van extremisme: paramilitaire en protofascistische organisaties marcheren om angst zaaien bij anderen. Hij zei dat het land met deze verschijnselen onder ogen moet zien en hiertegen resoluut dient op te treden.

Volgens hem is de integratie van de Roma-minderheid voor de volgende decennia het grootste probleem. "Zonder hier een opplossing voor te vinden zal het land zich niet goed kunnen verder ontwikkelen, de toekomstige regeringen zullen dit tot hun beleid moeten maken".

Op een vraag over de Hongaarse minderheid in buurland Slowakije deelde hij mee dat het voor Hongarije niet het doel is het conflict te verscherpen, maar om oplossingen te zoeken "zodat de Slowaakse taalwetten in een uniform van Europese normen komen" (Bron: MTI)

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije