Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Part-time werk na zwangerschapsverlof mogelijk

ndolga.gifVrijdag 20 november 2009 - Hongaarse moeders in de publieke sector kunnen vanaf 2010 een verzoek indienen om volgend op hun zwangerschapsverlof part-time te werken. Een wetsvoorstel hierover is afgelopen week door het Hongaarse parlement aangenomen. Het wetsvoorstel past in een serie maatregelen van overheidszijde om de ruime, en dus dure, regelingen op het gebied van zwangerschapsverlof terug te dringen. In juni werd al een wetsvoorstel aangenomen om de maximale periode van zwangerschapsverlof terug te dringen van drie naar twee jaar.  

Onderdeel van het pakket aan maatregelen is vergroting van de capaciteit aan kinderopvang. Zo heeft de regering toegezegd in de komende drie jaar 15.000 extra plaatsen in de kinderopvang beschikbaar te stellen. Ook komen er fondsen beschikbaar om eenvoudiger en goedkopere vormen van opvang door familie of een gastouder mogelijk te maken. Vooral voor families in kleine dorpen waar geen kinderopvang beschikbaar is moet dit een uitkomst bieden voor de moeders om weer aan het werk te kunnen gaan.


De overgang tussen het opvoeden van een kind en terugkeren op de arbeidsmarkt moet met dit pakket aan maatregelen voor Hongaarse vrouwen eenvoudiger worden. De arbeidsparticipatie van Hongaarse vrouwen is vergeleken met andere EU landen laag. Dit is voornamelijk te verklaren door het lange, gecombineerde zwangerschaps- en ouderschapsverlof in Hongarije. Het vooruitzicht opnieuw full-time te moeten werken, leidt ertoe dat veel Hongaarse vrouwen zo'n twee a drie jaar thuisblijven zodra ze moeder zijn geworden om voor de kleine te zorgen. En als zich een nummer 2 in die tussenliggende periode aandient, dan is de afwezigheid van de arbeidsmarkt al gauw vijf jaar. Voor veel werkgevers is dit een probleem. Wettelijk gezien hebben deze vrouwen recht op hun terugkeer in dezelfde functie maar veelal is deze positie ingevuld door een nieuwe arbeidskracht en vereist een terugkerende moeder nogal wat flexibiliteit van beide zijden.


Opvallend is dat de voltallige Fidesz-fractie zich onthield tijdens de stemming. Wellicht dat hun zorgen over de terugvallende demografische groei in Hongarije het heeft gewonnen van de budgettaire overwegingen om voor dit voorstel te stemmen...

 

>>>> Door:  Janneke Faber

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije