Politie en politiek bekritiseerd voor protesten

Gyurcsány FerencDinsdag 6 februari 2007 - In een 260 pagina's dik rapport van een commissie ingesteld door de regering, zijn de politieke elite en de politie bekritiseerd voor hun rol tijdens de demonstraties tegen de zittende Gyurcsány regering. Op 18 september 2006 braken demonstraties uit na het uitlekken van een geluidsopname waarin minister-president Gyurcsány Ferenc toegaf „'s ochtends, 's middags en 's avonds” te hebben gelogen over de economie om de parlementsverkiezingen in april te winnen.  

 

„De verantwoordelijkheid ligt bij alle spelers van het Hongaarse politieke toneel, ofschoon in uiteenlopende dimensie en kwaliteit”, aldus het rapport.

 

De volgende factoren zijn een rechtstreekse oorzaak voor de protesten en/of hebben de protesten niet kunnen beteugelen: 

  • De regerende socialistische partij (MSZP) van Gyurcsány, heeft de burger behoorlijk geschoffeerd met haar uitspraken en beloftes.
  • De oppositiepartij Fidesz van Orbán Viktor heeft haar verkiezingsnederlagen van 2002 en 2006 nog steeds niet kunnen verwerken.
  • President  Solyom László heeft de crisis niet heeft kunnen bezweren.
  • De politie trad niet resoluut genoeg op, zeker niet op het moment dat een permanent kamp door de betogers werd ingericht.

 

Gedurende de winter zijn de betogingen op kleine schaal verder gegaan. Afgelopen vrijdag brak de leiding van de oppostitie nog eigenhandig de omheining rond het parlementsgebouw af om demonstranten weer toegang tot het Kossuth Lajos tér te verschaffen.

 

Algemeen worden in het voorjaar nieuwe protesten verwacht, met name een datum van 15 maart 2007 wordt genoemd. Op deze dag in 1848 begint de revolutie tegen de Habsburgse overheersing. Deze datum is altijd nog de grootste feestdag in Hongarije.

   

>>>> Bron:   De Telegraaf 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije