Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Fidesz' overrompelende tweederde meerderheid

fidesz-a foto: TomdeSmetMaandag 26 april 2010 - Iedereen had het verwacht, maar nu de stemmen in de kiesdistricten waar nog geen helderheid was over welke partij zou winnen zijn geteld, heeft de Fidesz dan toch echt een ruime tweederde meerderheid in het Hongaarse parlement. Nu kan de regering gevormd gaan worden en zal in mei het nieuwe parlement zitting gaan nemen. Eerder op de avond na het tellen van één derde van de stemmen, werd al duidelijk dat Fidesz totaal onafhankelijk van andere partijen aan de slag kan.

De druk bezochte bijeenkomst van Fidesz in Boedapest op het Vörösmarty tér liet zien dat Hongarije met enthousiasme deze keuze heeft gemaakt. De kleur oranje - gejat misschien van de beweging in Oekraïne? - verwarde mij even. Eergisteren was ik nog op het Oranjebal van de Nederlandse club, eind van de week is het Koninginnedag op de residentie en daarbij nog opgeteld van alles wat aan oranje tinten vanuit Nederland er bij mij binnenkomt. En dan staan er opeens Hongaarse mensen in oranje jasjes met oranje petjes te juichen op het moment dat ze op een groot beeldscherm zien dat heel Hongarije met al haar kiesdistricten oranje is gekleurd.........Tja, wat is dat toch met die kleur?

pat_59-abSlogans en symbolen van Fidesz ten spijt, het volk denkt dat er een revolutie aan de gang is, telkens refererend aan de revolutie van 1848-49. Maar het is natuurlijk gewoon een kwestie van verkiezingen. Niet meer en niet minder, maar de retoriek van die revolutie werd wel dik aangezet in de campagnes. Het is afwachten of Fidesz ook werkelijk waar gaat maken wat ze allemaal beloven. Want daar zijn ze goed in, beloven, beloven en beloven. Iedereen weet dat belofte schuld maakt. Hoe groot die schuld gaat worden? Laten we over een paar jaar daar maar eens goed naar gaan kijken. 

Uitslagen 23.30 uur, voorlopige zetelverdeling op 386 zetels
98,19% geteld
Fidesz: 262
MSZP: 59
Jobbik: 47
LMP: 16
Overigen: 2
>>>> Tom de Smet, Boedapest 26 april 2010

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije