Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Zigeunervraagstuk' op te lossen, aldus Jobbik

Szegedi_Csanad_01Dinsdag 7 september 2010 - Om op korte termijn het probleem op te lossen dat door de extreem rechtse Jobbik partij het 'zigeunervraagstuk' wordt genoemd, wil deze partij 'individuen die de maatschappelijke orde in gevaar brengen' opsluiten in zogenaamde 'nederzettingen die de openbare orde beschermen'. Verder wil Jobbik een burgerwacht in het leven roepen die de nederzettingen moet bewaken en ook wil Jobbik zelfvoorzienende gevangenissen oprichten.
Csanád Szegedi, vertegenwoordiger in het Europese Parlement, legde op een persconferentie uit dat de partij dit plan als eerste in de stad Miskolc wil gaan uitvoeren. Op het door 'Twee Cordons' omgeven terrein zouden onder politie-, respectievelijk burgerwachtbewaking mensen kunnen leven, die in verband met een daar in te stellen uitgaansverbod slechts na registratie de nederzetting na 22.00 uur mogen verlaten. In een artikel over dit plan in een Hongaars landelijk dagblad zei Szegedi dat er geen sprake is van een ghetto maar van een oplossing waarvan vergelijkbare voorbeelden te vinden zijn in Tsjechiё, Italiё en Frankrijk. "Het valt echt niet te vergelijken met een ghetto", aldus Szegedi. "We gaan ook niet alleen zigeuners plaatsen, maar ook andere herrieschoppers. In Miskolcs is echter het grootste gedeelte daarvan zigeuner".

Partijleider Gábor Vona die ook op de persbijeenkomst aanwezig was, benadrukte dat de integratie van 'zigeuners ' (zie noot red.) in de afgelopen twintig jaar volledig is mislukt. Daarom is het volgens Jobbik voor de lange termijn onder meer nodig dat zigeunerkinderen les krijgen op kostscholen. Volgens Gábor Vona is segregratie in de meerderheid van de gevallen de meest efficiënte opvoedingmethode. Ook zei hij dat het grootste binnenlandse probleem, namelijk het samenleven van Hongaren en zigeuners, door de politiek nooit serieus is bekeken. "We hebben nieuwe oplossingen nodig om een burgeroorlog te voorkomen", was de stellige uitspraak van Vona. Ook moet er naar zijn idee een parlementaire commissie worden opgericht om toezicht te houden op de problemen met de integratie van zigeuners.

Uiteraard is er veel kritiek vanuit alle richtingen gekomen op het plan van Jobbik. Die lopen uiteen van 'wettelijk is het niet te realiseren, 'de horror van de concentratiekampen is weer terug', 'het is een fascistische ideologie' tot die van 'de Jobbik laat nu haar ware gezicht zien'.

Noot redactie:

'zigeuner'

In Hongarije is het al eeuwenlang gebruikelijk om in plaats van het meer politiek correcte woord 'Roma' het woord 'zigeuner' te gebruiken. Daar zit niet echt een negatieve lading aan. Zigeuners noemen zich zelf meestal ook zo tenzij het bijvoorbeeld een politieke of maatschappelijke Roma-organisatie betreft. In de Hongaarse politiek en meestal ook in de media wordt de term 'Roma' gebruikt. Het begrip 'Zigeunervraagstuk' - 'Cigánykérdés' is natuurlijk veel meer beladen omdat het doet denken aan Nazi-Duitsland. De term wordt niet enkel door de Jobbik gebruikt, extreem-rechtse organisaties en personen doen dat uiteraard ook. Toch hoor je de term in het dagelijkse sociale verkeer vaker vallen zonder dat daarmee meteen bedoeld wordt dat er ghetto's gebouwd moeten gaan worden. De term heeft voor veel Hongaren ongeveer net zo een lading als de term 'Marokkanenprobleem' in Nederland heeft.

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije