Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Autonomie etnische Hongaren weer op agenda

RMDSZWoensdag 9 maart 2011 - In een verklaring van de Hongaarse Raad voor Autonomie hebben de vertegenwoordigers daarvan tijdens een gezamenlijke zitting in het Europese Parlement verklaard dat Hongaarse gemeenschappen buiten Hongarije alleen kunnen overleven als er voor hen een geografische en passende vorm van autonomie komt.

De bij de Raad aangesloten organisaties zullen alle legale middelen gebruiken om die autonomie te verwezenlijken. Dat is, aldus de verklaring, van belang voor de Europese stabiliteit. In deze Raad zitten vertegenwoordigers vanuit verschillende landen rondom Hongarije waar ethnische Hongaren wonen. In Slowakije, Serviё en Roemeniё zijn er verschillende organen en politieke partijen die zowel in het land zelf, als in Hongarije en in Europa die Hongaren vertegenwoordigen. Zo is er In Roemeniё de RMDSZ (Democratische Unie van Hongaren in Roemeniё). Tijdens het Tiende Congres van deze Unie werd eind februari Hunor Kelemen (foto inzet) als opvolger van Béla Markó tot nieuwe voorzitter gekozen .

Voorafgaand aan deze verkiezingen had László Tőkés, vice voorzitter van het EP en hoofd van de Nationale Raad van Hongaren in Transsylvaniё, kritiek geuit op Markó en zijn opvolger Kelemen. Zij zouden zich niet genoeg inzetten voor de Hongaarse gemeenschap en een verlengstuk zijn van de Roemeense politiek. De Hongaarse gemeenschap staat volgens Tőkés bij hen op de twee plaats, hun eigen belangen op de eerste. Ook heeft Tőkés laten doorschemeren dat hij van plan is een nieuwe etnische Hongaarse partij op te richten. Die partij zou volgens hem niet zo zeer tegen de RMDSZ in gaan werken, maar een alternatief willen bieden.

Kelemen heeft na zijn verkiezing op een persverklaring laten weten dat de RMDSZ en de Hongaarse partijen Fidesz en KDNP gemeenschappelijke belangen hebben. Het is volgens Kelemen van belang dat ethnische Hongaren in Transsylvaniё een sterke politieke vertegenwoordiging hebben, en tegelijkertijd vindt hij het belangrijk dat er een sterke regering in Hongarije zit, die een invloedrijke stem heeft in de internationale politiek.

>>>> Bron:  Nine O'Clock Boekarest, MTI

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije