Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vorm van enquetes door regering is illegaal

jri-aMaandag 13 juni 2011 - De enquetes die de Fidesz regering onder Hongaarse burgers houdt om hen te consulteren over politieke vraagstukken en nieuwe wetten voldoen niet aan de regels, aldus András Jóri, ombudsman voor bescherming persoonsgegevens.
                    

Een transparante en interactieve politiek, waarin burgers van Hongarije hun stem kunnen laten horen, dat zou de insteek zijn. Voordat de nieuwe grondwet werd aangenomen, werd er voorafgaand op de vallreep nog een onderzoek gehouden middels formulieren met vragen over de onderdelen en teksten van die grondwet. Maar er zijn inmiddels meer enquetes gehouden, op naam gesteld, met adres en zelfs voorzien van een barcode. Ook wordt aan de mensen gevraagd hun e-mailadres in te vullen en het formulier te ondertekenen.

Wie het formulier niet terugstuurt, kan dus via die barcode snel opgespoord worden. Wie het formulier wel terugstuurt zou andere, meer gewenste, antwoorden kunnen geven omdat immers naam en adres bekend zijn. De regering krijgt zo de antwoorden die het wenst, en wie niet antwoordt is verdacht en wordt via de barcodes geregistreerd. Ombudsman Jóri heeft het verantwoordelijke bureau voor publieke administratie en electronische publieke diensten gevraagd op te houden met het vergaren van persoonlijke data en ook om de enqueteformulieren te vernietigen. Als het bureau dat niet doet zal de ombudsman via een resolutie dat proberen af te dwingen.

De woordvoerder van de premier, Péter Szijjárto, liet weten dat de brief van Jóri over dit onderwerp gemotiveerd is door persoonlijke motieven. In de nieuwe grondwet is bepaald dat er geen vijf ombudsmannen meer nodig zijn, maar slechts één. Jóri is, volgens Szijjárto, onzeker of hij zijn baantje kan behouden. Of dat wel of niet zo is, juist als je bang bent voor het verlies van je baantje ga je niet zulke kritiek naar buiten brengen. Szijjárto liet ook nog weten dat voordat de enquetes van start gingen er overleg is geweest met de de ombudsman en zijn staf en dat die toen akkoord is gegaan met de manier waarop deze gehouden zouden worden. Hoe dan ook, het blijft het een vreemde gang van zaken dat je als burger niet anoniem de formulieren in kan vullen en de uitslagen van de enquetes mogen dan ook zeker niet als betrouwbaar worden beschouwd.

>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije