János Áder benoemd tot nieuwe president

Donderdag 3 mei 2012 - Woensdag is met een meerderheid van stemmen in het Hongaarse parlement gekozen voor János Áder als nieuwe president. Dezelfde middag heeft Áder de eed afgelegd. Drie oppositiepartijen waren niet bij de stemming aanwezig, de Jobbik fractie stemde tegen.

Áder was een van de oprichters van de Fidesz partij, en hij was de laatste drie jaar voor deze Fidesz lid van het Europese Parlement. Met de keuze voor Áder heeft de regeringspartij wederom een trouwe partijgenoot op de plaats van president gezet. De vorige president, Pál Schmitt, die om een plagiaatschandaal moest aftreden, is ook lid van de Fidesz.

Hoewel Áder in zijn eerste toespraak na de eedaflegging beloofde dat hij voor alle Hongaren zal spreken - „We mogen dan andere waarden en overtuigingen hebben, we hebben wel samen één land, en dat is Hongarije"- is er vanuit de oppositie veel kritiek omdat volgens hen een Hongaarse president veel onafhankelijker van de regering zou moeten zijn.

Een aantal foto's van de plechtigheid in het Hongaarse parlement met János Áder zijn te zien op: Nieuwsblad.be

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929