Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Olie op het vuur

oekr-transk-b-klWoensdag 21 mei 2014 - Terwijl in Oekraïne met man en macht gewerkt wordt om iets van de vrede te bewaren en politici binnen de Europese Unie trachten een gezamenlijk standpunt in te nemen, kan de Hongaarse premier Viktor Orbán het niet laten olie op het vuur te gooien. In zijn speech voor het parlement in het kader van zijn inauguratie eerder deze maand liet hij weten dat de Hongaarse etnische minderheid in Oekraïne nu toch echt toe is aan autonomie.

Je zou zeggen dat Hongarije juist nu even beter niet zou moeten beginnen te spreken over autonomie voor de Hongaarse etnische minderheid in Oekraïne, maar Viktor Orbán ziet dat anders. Hij vindt dat de ongeveer 200.000 in Transkarpatië (een provincie die grenst aan Hongarije, Roemenië, Slowakije en Polen) wonende Hongaren een dubbel paspoort moeten krijgen en recht hebben op zelfbestuur. Transkarpatië grenst aan Hongarije, Roemenië en Polen, de Hongaren vormen daar met ongeveer 12-13 procent van de bevolking de grootste ethnische minderheid.

Vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken János Martonyi haastte zich een paar dagen later op een conferentie in de Slowaakse hoofdstad Bratislava om de scherpe angel eruit te halen. 'De uitspraken van Orbán moeten in een bredere context worden gezien, en Hongarije vraagt niet om een eigen geografisch begrensde staat voor de Hongaren in Oekraïne', aldus Martonyi. De Poolse premier Donald Tuske, die ook op die conferentie aanwezig was, noemde de uitspraken van Orbán 'ongelukkig en verontrustend'. En hoewel Martonyi - in de afgelopen jaren wel vaker ingezet om te sterke bewoordingen van Orbán af te zwakken - verklaarde dat Orbán het allemaal niet zo bedoeld heeft, deed de premier er later in een bericht op de website van de Hongaarse regering geen afstand van. Hij zei nogmaals: 'Hongarije heeft er belang bij dat Oekraïne stabiel en democratisch wordt, maar dat kan niet gerealiseerd worden zonder dat de minderheden die er wonen, met inbegrip van de Hongaarse gemeenschap, recht hebben op een dubbele nationaliteit en op autonomie. De Hongaren in Transkarpatië zullen beslissen welke vorm van autonomie ze wensen. Nu is het de tijd om onze verwachtingen uit te spreken.'

De Hongaarse ambassadeur in Kiev is inmiddels al op het matje geroepen om uitleg te komen geven. Volgens de woordvoerder van het Oekraïense Ministerie van Buitenlandse Zaken Yevhen Perebiynis zijn de uitspraken van Orbán niet in overeenstemming met de Oekraïense wetgeving en helpen diens uitspraken niet bij het de-escaleren van de crisis en dragen ze niet bij aan de stabiliteit in het land.

Transkarpatië behoorde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het Hongaarse deel van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. Het werd in het Verdrag van Trianon toegewezen aan het nieuw gevormde land Tsjechoslowakije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het weer bij Hongarije ingelijfd, waarna de Sovjet-Unie het innam en het aan Oekraïne voegde.

>>>> Redactie HV
>>>> Bron: diverse media

oekr-transk
 



Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije