Mosterd na de maaltijd

bajadem-a-klZondag 30 november 2014 - Voormalig premier Ferenc Gyurcsány vindt dat de verschillende burgerprotestbewegingen die vanaf oktober tientallen demonstraties organiseerden samen moeten streven naar de omverwerping van de huidige regering en vervroegde verkiezingen in 2016. Gyurcsány deed deze uitspraak op een partijcongres van de DK waarvan hij de voorzitter is. De protesten worden tot nu toe zonder politieke inmenging van oppositiepartijen georganiseerd. De organisatoren willen dat ook liever niet.

Gyurcsány wil dat het huidige politieke systeem op de schop gaat, er een beter functionerende democratie komt, 'een nieuwe republiek' met een nieuwe grondwet en meer samenwerking met werkgevers, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Tja, het lijkt er toch sterk op dat hij, nu de burgers in beweging komen, zijn kans schoon ziet om zijn eigen politieke macht terug te veroveren, de protestbewegingen daarom gretig naar de mond praat en hoopt dat hij daardoor de boel mag aanvoeren. Onder zijn leiding gaat een omwenteling hoe dan ook een lastige klus worden. In de laatste peilingen in november van zowel onderzoeksbureau Tárki als van Ipsos blijft zijn DK steken rond de 2 procent. Dat is geen sterke positie. Hoewel in beide peilingen de aanhang van de regeringspartij Fidesz deze maand aardig is geslonken, groeit die bij de linkse oppositiepartijen, op LMP na, nog steeds niet. Alleen de extreemrechtse Jobbik heeft er weer wat kiezers bij en het aantal zwevende kiezers stijgt maar door.

De Orbán regering is, aldus Gyurcsány, gebouwd op corruptie. Inderdaad komt er nu nogal wat ellende uit de beerput naar boven - internet is hét medium om die zaken snel onder de aandacht te brengen - maar veel daarvan is ook terug te voeren tot tijden waarin de MSZP regeerde, de partij waarvan hij de leider was. Gyurcsány lijkt te vergeten dat de burgerprotesten niet alleen maar tegen de huidige regering gericht zijn, maar ook tegen de Hongaarse politiek in het algemeen. Waarom sprak hij niet al veel eerder, toen hij nog premier was, over zijn 'nieuwe republiek' en een beter functionerende democratie? Nu is het mosterd na de maaltijd. De burgers hebben echt niet alleen de buik vol van Orbán, maar ook van hoe het land al sinds 1989 functioneert. Daar is ook Gyurcsány debet aan.

In de afgelopen week is er niet meer echt gedemonstreerd, de inspiratie bij de organisatoren leek een beetje op te zijn. Maar aanstaande donderdag en in de week erna gaan ze toch weer proberen een flinke massa mensen de straat op te krijgen. Of dat helpt? Orbán schrok eind oktober natuurlijk wel even van het grote protest tegen zijn plannen voor de internet belasting, maar van een paar duizend mensen tegen de hervorming van de private pensioenen hier en een paar duizend mensen tegen de plannen met het onderwijs daar ligt hij heus niet wakker. De burgerbewegingen echter, groot en klein, zorgen tegelijkertijd ook voor een publiek debat dat doorvoor niet of nauwelijks gevoerd werd. Dat debat loopt, vooral via facebook en op blogs, door alle lagen van de bevolking. Misschien is het slim om daar nog een paar jaar mee door te gaan en dan pas om een 'nieuwe republiek' te schreeuwen. Tegen die tijd zien we dan hopelijk ook eindelijk wat frisse, nog niet gecorrumpeerde, smoelen het parlementsgebouw betreden. Op dit moment is er werkelijk geen partij die het vacuüm kan invullen dat ontstaat na de val van de huidige regering. 

>>>> Een korte protestactie vond in de nacht van 18 november in het stadje Baja plaats. Een groepje mensen legde op het Szabadság tér grote witte letters neer die samen de eis 'demokráciát!' vormden. Na een paar uur ruimden ze de letters weer netjes op. Ergens van bovenaf filmden ze hun actie. Er staat aan dat plein geen hoog gebouw, dus hoe deden ze dat? (Foto: Gábor Penoff)
 
bajadem
>>>> Baja actie, videolink


>>>> Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije